Sieru, sieru, Jāņa māte!

- 25.Maijs, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Lai gan Jāņu siers līdzīgi karstvīnam pieder pie to produktu grupas, kurus lietojam reizi gadā, kopš pērnā gada novembra tas kopā ar salināto rudzu rupjmaizi, sklandrausi, Carnikavas nēģiem un pelēkajiem zirņiem iekļauts Eiropas Savienības īpatnību reģistrā un aizsargāts ar preču zīmi Garantētā tradicionālā īpatnība, un tādējādi ierakstīts mūsu nacionālās virtuves zelta pavārgrāmatā. Līdz ar to Jāņu siers darināms pēc stingri noteiktas receptūras. Vēl pirms gada to varēja ražot jebkura pienotava, taču tagad tādas ir tikai piecas — Valmieras, Rankas, Lazdonas, Straupes un Dundagas pienotavas, kuras Jāņu sieru apņēmušās gatavināt pēc tradicionālās receptes, brīdinot patērētājus, ka izstrādājums kļūs ievērojami dārgāks — pāri par 8 eiro/kg, lai arī līdz šim par 5 — 6 eiro/kg tas diez ko lēts nebija.

Uzzinājis šo jaunumu, nolēmu veikt nelielu izmeklēšanu, iegriežoties dažās pārtikas tirgotavās. Top! veikalos Jāņu sieru vēl netirgoja, bet bija dabūjami Trikātas, Talsu un Sierštelles rituļi, toties Straupes veikaliņa vitrīnā klusi skuma Ķimeņu siera desa ar 20% tauku saturu par nepilniem 6 eiro/kg.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru