Rudzu maize šķidrā veidā

8.Septembris, 2017
Dzīvesstils
Laikrakstā

Tieši tā savu vīrišķīgo padzērienu, kurš tajā jūlija sestdienā top pavisam naturālā veidā Cēsu pils pagalmā allaž kupli apmeklētajos Cēsu pilsētas svētkos, dēvē šķelmīgs kungs, kas ar savu melno, ar striķi sajozto tērpu un pakausī atsieto iesirmo matu bizīti man nedaudz atgādina japāņu samuraju. Tiesa, gluži sakē tas bezkrāsainais šķidrums, kas pa pilienam vien krājas pamatīgā stikla pudelē, vis nav, taču, kā liecina garā rinda pie degustācijas peņģerotiem, šis ugunsūdens ir gandrīz vai ar magnēta garšu. Par šo specifisko dzērienu un dažām tā lietošanas blaknēm, kā tagad modīgi teikt, tad nu arī parunājam brīdī, kad atraktīvais kungs pienācis aplūkot savu ražošanas procesu.

Kā jūs godāt?

Ja šī pasākuma vārdā, tad esmu Jānis Ūsa no Pufaikciema. Ja godīgi, tad Vilis Kļaviņš. Gulbenes novads, Stāmeriena.

Kā sauc to, kas te pa pilītei vien pilda lielo pudeli?

Redziet, tepat blakus uz ugunskura cilvēki cep maizīti. Ja drusciņ piededzina, tad garoziņa paliek par cietu. Cilvēkiem gados to grūti sakost. Bet šeit man ir rudzu maizīte šķidrā veidā.

Vai tajā procesā arī raugs un cukurs ir klāt?

Ar cukuru nedrīkstam strādāt. Tur ir rudzu graudi.

Kādas ir tehnoloģiskās attiecības?

Pavisam vienkārši. Tiklīdz skolās sāk mācīt ķīmiju, tā šo procedūru māca (gardi nosmejas). Sākot ar spirta formulu. Nekā sarežģīta. Kungi šādu mantu lieto, arī šodien mēs demonstrējam cilvēkiem, ka nav nekas traks. Vajag tikai saņemties, kārtot dokumentāciju, saņemt licenci...

Un tad var gan pašu vajadzībām dzīt, gan kā suvenīrus pudelēs tirgot...

Jā, licenci vajag. Šis dzēriens pamatā tiek piedāvāts tūristiem. Nu, stiprums ir ap 70 grādiem.

Vai šim jūsu dzērienam ir arī kāds firmas nosaukums? Nu, kaut kas uz dzimtenītes pusi...

Mēs Latgales pusē to saucam par šmakovku, bet es to saucu par rudzu maizi šķidrā veidā. Būtībā jau līdzība ar maizi te ir. Ja tu lieto mazās dozās, tas ir barojošs, ja lieto pārmērīgi, tad ir divi varianti: vai nu aizsaulē, vai Strenčos...

PROCESU REGULĒ JĀNIS ŪSA.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru