Piparkūkas vasarai un ziemai

- 28.Jūlijs, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Ķeipenē dzīvo Ilze Andriksone, kuru zinātāji sauc par piparkūku feju. Piparkūku cepšana esot ģimenes tradīcija ceturtajā paaudzē.

«Vai vasarā garšo piparkūkas? Jūs pajautājiet vīriem, kuri iecienījuši alu, vai viņi miestiņu bauda tikai ap Jāņiem? Sen vairs nav tā, ka piparkūkas ēd un dāvina tikai Ziemassvētkos,» sacīja Aigars Andriksons, kurš, izklausījās, ir ģimenes uzņēmuma  runasvīrs, jo bija iedziļinājies gan piparkūku vēsturē, gan modē.

«Piparkūkas ir ļoti īpašs cepums, kas iepazīts pirms pieciem tūkstošiem gadu. Viduslaikos to pārdeva aptiekās, jo bija veselīgs. Arī mūsu receptē ir vismaz septiņu veidu garšvielas: pipari, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, koriandrs. Īpašs cepums, un īpaša katra diena, kad ķeramies klāt pie tā cepšanas,» stāstīja Aigars, rādot, kā ģimene īpaši gatavojusies Mazsalacas pilsētas svētkiem. Ķeipenieši bija uzcepuši divus dažādus velosipēdus, sakot, ka arī piparkūka var būt kā suvenīrs, kas pārvests mājās no svētkiem.

ĒRENPREISA STILS — tā jaunāko piparkūku dizainu raksturoja Ilze un Aigars Andriksoni, piedāvājot Mazsalacas svētku tirgū nopirkt piparkūku ar velosipēda rotājumu. Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru