Godina barikāžu dalībniekus

- 11.Maijs, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Valmieras Kultūras centrā godināja barikāžu dalībniekus, pasniedzot Pateicības rakstus par dalību 1991. gada notikumos. Tos saņēma 191 barikāžu dalībnieks no Valmieras.

«Katrs no jums ir veicis nozīmīgu ierakstu Latvijas vēsturē. Jūs esat paraugs gan jauniešiem, gan mums visiem. Latvijas iedzīvotāju nevardarbīgā pretošanās ir viens no pasaules brīnumiem. Jo īpaši mūsdienās tas šķiet kas neiespējams. Šis notikums izskanēja tālu pasaulē un joprojām turpina pārsteigt. Mums tas savā ziņā šķiet ierasti — vajadzēja tur būt, un bijām. Bet, ja padomā, tie bija jaunieši, cilvēki, kuriem mājās palika ģimenes. Protams, daudzi nezināja, kas gaidāms. Bet arī tad, kad notika pirmās apšaudes un visi apjauta situācijas nopietnību, plāni netika mainīti un cilvēki palika Rīgā visu savas maiņas laiku,» klātesošos uzrunāja pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Pašlaik Valmieras muzejs kopā ar barikāžu dalībnieku Jāni Kalnaču veido Valmieras sarakstu par 1991. gada Latvijas aizstāvjiem. Tas paliks muzeja arhīvā. Ar «dzīvām» liecībām tiek saglabātas ziņas par nevardarbīgo akciju, lai nodotu tās tālāk nākamajām paaudzēm. Muzejā jau ir akordeons, kas uzmundrināja dalībniekus pie ugunskuriem, spēka vārdi, ko valmieriešiem uzdāvināja kāda sieviņa, daudz bilžu un vēl citas lietas. Neatsverami ir arī stāsti. Joprojām, sazinoties ar Valmieras muzeja darbiniekiem, barikāžu dalībnieki aicināti pieteikties, lai papildinātu liecības par dalību Latvijas brīvības aizstāvēšanā 1991. gadā.

Sarīkojumā piedalījās 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības pārstāvji, klātesošajiem muzikālu sveicienu dāvināja Laimas Krumholces audzēkņi no Valmieras Mūzikas skolas.

Pateicības raksts 1991. gada barikāžu dalībniekiem ir Latvijas valsts apbalvojums, kas nodibināts, lai godinātu Latvijas neatkarības aizstāvjus par 1991. gada janvārī un augustā apliecināto drošsirdību, pašaizliedzību un iniciatīvu, par ieguldījumu organizatoriskajā un apgādes darbā un godinātu arī tos cilvēkus, kas morāli un materiāli atbalstīja barikāžu dalībniekus.

Ierosinājumus un lēmumu par Latvijas neatkarības aizstāvju godināšanu pieņem 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība.

ATCEROTIES. 1991. gada barikāžu dalībnieki valmierieši Kultūras centrā.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru