Ingas un Gunāra «pavārgrāmata»

- 6.Maijs, 2020
Tūrisms un daba
Laikrakstā

Pie azartiskiem murķeļu (laikam gan precīzāk – bisīšu) lasītājiem noteikti var pieskaitīt valmieriešus Ingu un Gunāru Geduševus. Viņiem šogad pirmais vākums bijis jau 5. aprīlī, bet 30. aprīlī salasīts pilns ne vien lielais grozs, bet sēņu dabūšanai mājās nācies izmantot pat Gunāra kreklu. Inga piekrita dalīties savas ģimenes murķeļu gudrībās: 

«Lai varētu murķeļus gatavot ēdienā, tiem ir jāveic pirmapstrāde. 1. Lai vieglāk var nomazgāt smiltis, tos noplaucēju, pēc tam kārtīgi skaloju tekošā ūdenī. 2. Vārīšana. Pirmajā vārīšanā, tikko sāk vārīties, noņemu putas un pēc tam vēl vāru vismaz 20 minūtes. 3. Pēc pirmās vārīšanas atkal pamatīgi skaloju tekošā ūdenī. 4. Arī otrā vārīšana ilgst vismaz 20 minūtes. 5. Seko mērcēšana. Mērcēju vismaz 12 stundas  lielā daudzumā auksta ūdens. 6. Pēc mērcēšanas murķeļus vēlreiz kārtīgi noskaloju un tikai tad uzskatu, ka tie ir gatavi ēdiena pagatavošanai.

Gunārs ir iecienījis murķeļu kotletes. Gatavo ļoti līdzīgi kā parastās gaļas kotletes, tikai šajā gadījumā lieku pusi murķeļus un pusi cūkas malto gaļu. Uz 1 kg masas lieku 2 olas, sasmalcinu vienu lielu sīpolu, var likt arī ķiplokus, sāls pēc garšas, pipari tāpat. Es lieku klāt arī nedaudz saldo krējumu, bet bez tā var  iztikt. Masu kārtīgi samīca, veido kotletes un cep uz pannas sakarsētā eļļā, kamēr tās ir gatavas.  Esmu gatavojusi arī murķeļu mērci. Nelielos kubiņos sagriežu žāvētu gaļu un kopā ar vienu kārtīgu sasmalcinātu sīpolu lieku uz pannas apcepties. Sasmalcinu murķeļus, lieku klāt gaļai ar sīpoliem un ļauju kopā pacepties apmēram 10 min. uz vidējas uguns. Beigās pielieku saldo krējumu tik daudz, līdz veidojas mērces konsistence. Sēņu mērci nekad neuztumēju ar miltu – ūdens maisījumu. Tādu mērci pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un marinētu gurķi.

Ziemai murķeļus, tāpat kā citas sēnes, var arī marinēt. Esmu murķeļus pēc pirmapstrādes arī sadalījusi pa paciņām un ielikusi saldētavā, lai vēlāk var atkausēt un pagatavot kādu no iepriekš aprakstītajiem ēdieniem.»

KĀRTĒJAIS. Inga ar pilnu sēņu grozu. Foto no personiskā arhīva


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru