Ieliesim pa... piparkūkai

- 17.Novembris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

JĀNI BAUNI atrodam, rosoties pie nerūsošā tērauda mucām savā Naukšēnu vīna darītavā, kurā ražotais Piparkūku sidrs nule kā izpelnījies nu jau kārtējo atzinību visas valsts mērogā, uzvarot Latvijas augļu un ogu vīnu skatē speciālistu vērtējumā, bet skatītāju balsojumā iegūstot otro vietu starp astoņdesmit vīniem. Tautas balsojumā līdz pirmajai vietai pietrūcis vienas balss, jo, kā atklāja Jānis, pārāk ilgi amatiereksperti aizsēdējušies pie degustāciju galda. Vai tiešām recepte radusies pēc tam, kad sidrā iekritusi piparkūka, ļausim, lai stāsta pats vīndaris:

«Šo dzērienu sākām gatavot kopā ar tēvu pirms pāris gadiem, šogad tā sanācis, ka tas tirgošanā parādījies agrāk. Piparkūku sidra pamatā ir bioloģiskais paradīzes ābolu sidrs, bagātināts ar garšvielām — koriandru, kardamonu, krustnagliņām, muskatu, smaržīgajiem pipariem, taču šis Ziemassvētku laika produkts un arī Piparkūku karstvīns tiek realizēts tikai novembrī un decembrī. Mūsu sortiments ir mainīgs, katru gadu cenšamies ražot ko jaunu, bet ar pārāk lielu dažādību arī neaizraujamies — laba daudz nevajag. Visvairāk lepojamies ar bioloģiski sertificēto paradīzes ābolu dārzu 5 ha platībā, audzējam arī upenes, jāņogas, ērkšķogas, pīlādžus, piestādījām arī cidonijas un vēl šo to.»

Pirms gada Naukšēnu vīna darītava saveda kārtībā vecā Tiltakroga telpas un ražotne pārcēlās uz 19. gs. mūra ēku, kuras sienās jūtama to laiku aura, kad krodzinieki lēja pilnus kausus un lepojās ar vietējiem darinājumiem. Turpinot šīs tradīcijas, Tiltakrogā iekārtota arī tirgotava un degustāciju telpa. «Ekskursanti apskatīt ražotni un nobaudīt produkciju pie mums iegriežas galvenokārt vasarās un rudeņos,» skaidro Jānis. «Lai arī ar katru gadu ražošanas apjoms nedaudz pieaug, pagaidām pieprasījumu varam apmierināt. Jāstrādā arvien vairāk, bet tas ir labi, cilvēki atgriežas, viņiem patīk mūsu produkti. Nupat par Eiropas fondu naudu esmu ticis pie jaunām iekārtām — sulu spiedes, aizkorķētāja, šonedēļ jāpienāk jaunajam aizstīpotājam, kas darbosies daudz kvalitatīvāk.

JĀNIS BAUNIS ar šīgada laureātu — Piparkūku sidru. «Pērn Naukšēnu vīna darītava ierindota trešajā vietā, bet 2014. gadā atzīta par labāko valstī. Pirmā, trešā, trešā un otrā pirms gada un piecas pirmās un viena trešā godalga 2014. gadā — tie ir mūsu svarīgākie diplomi kopš nodibināšanās 2012. gadā,» jaunajam vīndarim ir ar ko lepoties. Ārijas Romanovskas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru