Tik tālu nu esam!

22.Marts, 2018
Laikrakstā

Kamēr pēc nupat piedzīvotās avārijas ar letālām sekām jūtami pierāvušies bezpilota transportlīdzekļu neizbēgama uzvaras gājiena sludinātāji, tikmēr nekas netraucē auto būves jomā mesties iekšā modernajās tehnoloģijās pavisam citā industrijas jomā. Par to šoreiz Rūcamlapā sižets no draudzīgā portāla iAuto.lv.

Čaklie un strādīgie ķīnieši kompānijā X Electrical Vehicle nupat tā nopietni ķērušies pie nelielu automašīnu... drukāšanas! Vēl vairāk, jau drīz aprīlī Pekinas motoršovā tiks publikai parādīts šī mazā tehnoloģiju brīnuma prototips LSEV un nākamgad šis mazauto palaists arī sērijveida drukāšanā ar 3D printeri!

Nu, tik traki jau gluži nebūs, ka drukās uzreiz visu gatavu mašīnīti — šādā veidā tiks saražotas visas auto detaļas, izņemot šasiju, stiklus un motoru.

X Electrical Vehicle tehnologi jau sarēķinājuši, cik ātri no Šanhajas rūpnīcā Polymer ražota izturīga materiāla varēs izgatavot, t.i., izdrukāt mazauto detaļas. Lūk, kāda hronometrāža plānota: bamperu izprintēs 4 stundās, jumtu — 5 stundās, durvis — 8 stundās, mērinstrumentu paneli — 10 stundās.

Uzstāda vakarā operators, piemēram, 3D printeri uz mašīnas durvju ražošanu un mierīgi dodas uz mājām gulēt. No rīta atnāk — durvis jau gatavas, vēl pavisam siltas!

Ar to vēl ķīniešu solītie pārsteigumi nebūt nebeidzas. Drukāt paredzēts elektromobili, kas svērs tikai nieka 450 kilogramus un ar vienu uzlādi spēs nobraukt apmēram 150 kilometrus. Tā kā šis mazauto, protams, būs galvenokārt dažādiem pilsētas braucieniem paredzēts, tā maksimālais ātrums nepārsniegs 70 kilometrus stundā. Prognozētā auto cena nebūt nav kosmiska, tieši tāpēc uz drukāto mašīnīti par 7700 eiro gabalā jau saņemti vairāk nekā 7000 pieteikumi no dažādiem pakalpojumu piedāvātājiem, piemēram, pasta uzņēmumiem.

Sākotnēji X Electric Vehicle plāno drukāt 500 automobiļus gadā, līdz 2024. gadam ražošanas jauda pieaugšot, bet mazauto cena sarukšot uz pusi, sola čaklie un strādīgie ķīnieši.

KĀ SAUKSIM? Iesākumā šo ķīniešu elektrisko mazauto latviski varbūt nodēvēsim par drukmobili... Foto no iAuto.lv


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru