Atklāj Kokmuižas vēsturi

- 13.Septembris, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Turpinot atklāt Kokmuižas bagātīgo kultūrvēsturisko mantojumu, nu jau par tradīciju kļuvušas Kokmuižas svētkos rīkotās ekskursijas pa muižas teritoriju. Sestdien trīs interesantas ekskursijas gida lomā vadīja Kocēnu novada pašvaldības domes projektu un tūrisma speciālists Toms Treimanis.

Pirmoreiz Kokmuiža datēta 1624. gadā, taču šis gadskaitlis, turpinot pētīt tās vēsturi, vairākkārt mainīts, un tagad tiekot atzīts, ka muižas sākums meklējams jau 1582. gadā.

Pati Kokmuižas pils celta reizē ar Mūrmuižu, un izrādās, ka arī muižu nosaukumi nav nejauši — Kokmuiža celta no koka, Mūrmuiža no akmeņiem.

Savukārt Kokmuižas alus darītava pirmoreiz datēta 1688. gadā. 1898. gadā te jau saražoja 270200 spaiņu jeb 3323190 litrus alus, kas bija vairāk par pusi no Valmieras apriņķa alus darītavu sabrūvētā apjoma. Darītavu paplašināja un padarīja modernāku, kā rezultātā tā kļuvusi par Vidzemes guberņas lielāko alus darītavu lauku apvidū. 1901. gadā notiek izstāde, kurā Kokmuižas alus iegūst medaļas, bet 1905. gadā tas tiek godalgots arī izstāde Parīzē.

INTERESENTU NETRŪKA. Kokmuižas svētku laikā notika vairākas ekskursijas, gida Toma Treimaņa vadībā iepazīstot muižas vēsturi. Toms arī pats to pētījis un, iesaistoties Latvijas piļu un muižu asociācijas akcijā, ekskursijas vadījis visu vasaru. Ārijas Romanovskas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru