No Valmieras — uz Vāciju, Ameriku, Austrāliju, Jaunzēlandi...

28.Marts, 2017
Laikrakstā

Tāds ceļš ir Valmierā ražotajām mēbelēm. Nu jau vairākus gadus nav uzņēmuma ar nosaukumu Valmieras mēbeles, bet ir viena no piecām SIA Daiļrade koks ražotnēm valstī — Valmierā. Jāpiezīmē, ka Daiļrade koks ir otrais lielākais mēbeļu ražotājs Latvijā, tā apgrozījums 2015. gadā bija 18,15 miljoni eiro, kas ir par 2% vairāk nekā 2014. gadā. Valmieras ražotnē, ko Daiļrade koks iegādājās 2004. gadā, patlaban strādā sestā daļa no kompānijā nodarbinātajiem cilvēkiem. Par Valmieras mēbeļnieku aktualitātēm Liesmai stāsta uzņēmuma ražošanas vadītājs ARTIS PETROVICS:

«Pašlaik mums darbinieku skaits svārstās no 100 līdz 105. Sākumā mums uzņēmumā bija arī zāģētava, taču tas vairāk bija tāds vēsturisks piedēklis, paši gandrīz neko no tā neizmantojām, tikai nedaudz kaut ko taisījām  citiem Daiļrade koks cehiem. Dabiskā veidā mums zāģētava atmira, savukārt palikušas zāģmateriālu kaltes, kuras 100% pašlaik tiek darbinātas, piedāvājot kaltēšanu kā pakalpojumu.

Vēsturiski Valmieras ražotne bijusi finierētu izstrādājumu gatavošanai, taču šodien tautā sauktais lamināts jeb melamīna loksne kļuvis vizuāli ļoti līdzīgs finierim, tāpēc daudzi ražotāji mēbeļu apdarei izmanto šo jauno materiālu — ar melamīna foliju pārklātu skaidu plātni. Šī folija mūsdienās izskatās ļoti dabiska — ar reljefu, ar ļoti precīzu koksnes zīmējumu, tikai zinātājs var atšķirt šādu laminētu virsmu no finierētas. Šie procesi ietekmē arī mūs, jo pasaulē pieprasījums pēc finierētām mēbelēm kļūst mazāks. Tomēr nomirdinājuši finierēšanu neesam, neliela renesansīte šai lietai tomēr ir — Eiropā palēnām atkal palielinās interese par dabīgā koka finierējuma izstrādājumiem. Tāpēc uzņēmumā kaut nelielā apjomā cenšamies uzturēt šīs tehnoloģijas mācētājus, lai vajadzības gadījumā ir speciālisti, kuri šo lietu var iemācīt arī citiem.

INTERESANTA EKSPORTA PRODUKCIJA. Šādi finierēti un perfekti nolakoti izstrādājumi Made in Valmiera, lai arī izskatās pēc maizes griežamajiem dēlīšiem, patiesībā ir jauns modes untums ekskluzīvos restorānos Vācijā — paliktņi ēdienkartēm.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru