Sociālais pakalpojums — baznīcas paspārnē

- 28.Februāris, 2018
Pilsētās un novados
Laikrakstā

22. februārī Kocēnu novada pašvaldības domes vadība, kā arī sociālo dienestu vadītāji un darbinieki no Kocēniem, Valmieras, Mazsalacas, Priekuļiem un Amatas devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Igauniju. Brauciens tika organizēts Vidzemes Augstskolas SEMPRE (Sociālā spējināšana-spēcināšana lauku teritorijā) projekta ietvaros, un tā uzdevums bija iepazīties ar sociālo pakalpojumu klāstu un sniedzējiem dažādām mērķa grupām kaimiņvalstī, kā arī ar pieredzi sabiedrībā balstītu pakalpojumu izveidei un dažādošanai pašvaldībās.

Brauciena laikā apmeklējām Harkujerves lut. baznīcu Igaunijas Harju apgabalā kā vienu no sociālo pakalpojumu sniedzējiem lauku kopienā. Tās darbība pamatā balstās uz baznīcas draudzes locekļu un brīvprātīgo darbinieku iniciatīvas ciešā sadarbībā ar pašvaldību, nevalstisko sektoru un citiem kopienas interesentiem. Vietējās pašvaldības bērniem un jauniešiem tiek nodrošinātas lietderīgas brīvā laika pavadīšanas iespējas un dažādu aktivitāšu, atbalsta un palīdzības sniegšana, ģimenēm ir iespēja apgūt ikdienā nepieciešamās sociālās prasmes un iemaņas.

Baznīcas ēkas paspārnē darbojas arī bērnu aprūpes pakalpojums, t.sk. arī bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kas ir nozīmīgs atbalsts vecākiem, lai varētu strādāt un pilnvērtīgi piedalīties sabiedriskajā dzīvē. Ar interesantu projektu «365 dzimšanas dienas» mūs iepazīstināja arī organizācija «Draugs draugam», kas realizē ikviena bērna sapni — svinēt dzimšanas dienu neatkarīgi no ģimenes materiālā stāvokļa. Bērniem tiek organizētas svinības kopā ar draugiem un nodrošināta īsta ballīte. Vienam no zēniem tā bija pirmā dzimšanas dienas ballīte viņa 13. dzimšanas dienā. Sociālie partneri kopīgā darbībā un ciešā sadarbībā var rast jaunus risinājumus un palīdzēt dažādām iedzīvotāju grupām — bērniem, bijušajiem ieslodzītajiem, ģimenēm u.c.

Apmeklējot Village of Hope (Cerību ciems), kur sociālās rehabilitācijas pakalpojumi tiek sniegti pieaugušām personām ar dažādām atkarības problēmām (alkohols, narkotikas u.c.), mūs dziļi aizkustināja iedvesmojošie stāsti par cilvēkiem, kuri ar savu gribasspēku un vēlmi mainīties ir izglābuši gan savu, gan savas ģimenes locekļu dzīves un pašlaik palīdz citiem cilvēkiem, kuriem ir nepieciešama palīdzība cīņā ar atkarībām. Kāpēc nosaukums ir Cerību ciems? Tāpēc, ka šis pakalpojums dod cerības daudziem vīriešiem un arī sievietēm uz jaunu dzīvi. Pēdējo 15 gadu laikā vairāk nekā 500 vīriešu izmantojuši šo iespēju un ir mainījuši savu dzīvi.

Kopumā varam secināt, ka Igaunijā lielu daļu no sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem nodrošina privātais un sabiedriskais sektors (biedrības un draudzes), izmantojot tikai nelielu daļu no valsts vai pašvaldības finansējuma, pamatā tie ir ziedojumi, projektu līdzekļi no ES fondiem un aktīva iesaistīto pušu līdzdalība sadarbībā.

Liels paldies LEN tīkla koordinatorei Annai Brokai par šo pieredzes apmaiņas braucienu, iespaidiem un jaunām radošām idejām, kas dod mums spēku un enerģiju jaunu sociālo pakalpojumu attīstīšanai un ieviešanai pašvaldībās.

Brauciens tika finansēts no SEMPRE projekta līdzekļiem, bet transportu nodrošināja Kocēnu novada dome.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru