Svētki Jēkabkalnā Matīšos

- 17.Jūnijs, 2015
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Burtnieku novada pašvaldības speciāliste EDĪTE STĒRSTE informē: sestdien, 20. jūnijā, Matīšos notiks Burtnieku novada dziesmu un deju svētki, kuros tiks atzīmēta II Dziesmu svētku, kas notika 1865. gadā Jēkabkalnā,150 gadu jubileja.

Svētkus ievadīs Burtnieku novada karoga iesvētīšana un tematiskās izstādes «Burtnieku novada Dziesmu svētku kolektīvu vēsture» atklāšana. II Dziesmu svētku vēsturiskajā norises vietā — Jēkabkalnā — pl. 17 notiks piemiņas brīdis. Pēc tam pl. 18.30 dziedātāji un dejotāji no Matīšu centra dosies gājienā uz svētku koncertu Matīšu estrādē.

Nozīmīgs un Burtnieku novadam vēsturisks brīdis, kurā piedalīties aicināts ikviens novada iedzīvotājs, būs pl. l2 Matīšu baznīcā, kad tiks iesvētīts novada karogs. Tikpat svinīgi pl. 13.30 notiks karoga pacelšana visos novada pagastos vienlaikus. Pie pagasta pārvaldēm karogi plīvos arī  ikdienā.

II Dziesmu svētku norises vieta — Jēkabkalns

Jēkabkalns atrodas pie pieturas «Bauņi». Atzīmējot 150. jubileju, Burtnieku novada pašvaldība sadarbībā ar VAS «Latvijas valsts meži» ir uzsākusi vēsturiskā Bauņu muižas parka labiekārtošanu un tūristu takas izveidi. Taka sāksies no norādes akmens «Jēkabkalns», te tiks novietots arī informatīvs stends. Jēkabkalns ir iegarens 700 m garš pacēlums, kura platums ir 300 m. Tas ir apaudzis ar egļu-оšu mežu, bet te iestādītas arī deviņas izcilas Veimuta priedes, parastie dižskābarži un riekstu koki. II Dziesmu svētku norises vietā aplūkojams arī  skolotājas Laumas Sniķeres 1990. gadā uzstādītais II Dziesmu svētku piemiņas akmens.

Stāsti par novada Dziesmu svētku kolektīvu vēsturi

Lai sagatavotu tematisko izstādi, šoziem novada bibliotēkās ir vākti materiāli par katru pagastu kolektīvu. Izstādē varēs aplūkot fotogrāfijas, vēsturiskus materiālus par koru dalību Dziesmu svētkos, piemiņas nozīmītes, plakātus u.c., uzzināt arī par II Dziesmu svētku norisi. Izstādes atklāšana — Matīšu kultūras nama zālē pl. 14.

Šo stāstu papildina Matīšu kultūras nama vadītāja LIGITA JENČA: «Izstādi iecerēts papildināt līdz 2018. gadam, kad notiks nākamie Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki un svinēsim Latvijas  simtgadi.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru