Ārvalstu studenti vērtē Valmieru

- 16.Jūnijs, 2015
Izglītība
Laikrakstā

Jauniešu apmaiņas braucieni kļūst arvien populārāki

Studenti bieži izmanto iespēju studiju laikā ceļot uz citām valstīm kā apmaiņas programmu dalībnieki. Tā dara latvieši, un arī ārvalstu studenti dodas uz citām zemēm. Daži iepriekšējo mācību gadu pavadīja Valmierā,  studējot Vidzemes Augstskolā (ViA). Viņiem bija iespēja iepazīt Valmieras vidi, apgūt latviešu tradīcijas, kā arī ieraudzīt Latviju no cita skatupunkta. Šogad  ViA bija ieradušies Šarlote Millere (Charlotte Müller) no Vācijas, Ridvans Karakašs (Ridvan Karakaş) no Turcijas un Mateo Kapela (Matteo Cappella) no Itālijas. Jaunieši piekrita dalīties iespaidos par piedzīvoto.

Devušies uz zemi, ko nepazina

Katram no šiem studentiem ceļš uz Latviju ir tālāks vai tuvāks, taču mērķi gan kopīgi — iegūt jaunus draugus, iepazīt sev nezināmu vidi, kā arī uzzināt, kā jaunieši mācās mūsu valstī. Studentiem ir iespēja doties uz daudzām valstīm, taču šie studenti min dažādos iemeslus, kādēļ devušies tieši uz Latviju.

Ridvans no Turcijas stāsta:  «Valmiera nebija mana pirmā izvēle. Taču uz šejieni mani iedrošināja doties draugs, kurš jau iepriekšējā gadā ar Erasmus (apmaiņas programma studentiem) starpniecību studēja ViA. Viņš man sniedza visu informāciju par augstskolu un Valmieru. Taču galvenais mērķis bija iepazīt ViA vidi un redzēt, kā žurnālisti mācās šeit, jo žurnālistiku studēju arī Turcijā.»

Savukārt Šarlote izmantoja Valmieras un Ķīles universitāšu sadraudzības programmu, kas aizsākās 2014. gada augustā.

«Šeit apguvu kursus, kas sakrīt ar mācībām Ķīlē manā izvēlētajā sfērā — biznesa komunikācija. Taču ceļš uz šejieni bija pavisam spontāns. Devos, jo pasniedzējs pastāstīja par studiju iespējām Valmierā. Ziņas par iespēju mācīties Latvijā saņēmu  mirkli pirms pēdējās pieteikšanās dienas. Tā nu es pavadīju nakti, domājot tikai par to, vai tiešām vēlos doties uz Latviju. Izlēmu, ka vēlos apskatīt zemi,  par kuru neko nezināju,» stāstīja Šarlote.

Šarlote Millere (Vācija), Ridvans Karakašs (Turcija) un Mateo Kapela (Itālija). Foto no personiskā arhīva


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru