Sklandrauši Vidzemes gaumē

- 13.Jūlijs, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Nesen Beverīnas novadā pirms tradicionālās Lauku dienas atklāšanas un dalībnieku  prezentācijas Plāņu pagasta «Saleniekos», pulcējoties gandrīz 300 lauksaimniekiem, kā allaž  atbraucējiem bija uzsaukta rīta kafija. Par gardām brokastu uzkodām gādāja Blomes  populārā viesu nama «Donas» saimniece ILZE BRIEDE, kuru ne viens vien ir iepazinis, ne tikai viesojoties viņas vienmēr pēc tikko ceptas maizes smaržojošajā mājā, bet arī Latvijas TV kulinārijas šovos «Īstās latvju saimnieces» un «Kūku kari». Arī Jaunklidzī, sagaidot un cienājot lauksaimniekus, Ilze bija savu uzdevumu augstumos: laipna, mutīga un atraktīva. Viņa visus aicināja arī  nobaudīt sklandrausi — vidzemnieces gaumē!

«Kurzemnieces jau izsenis bijušas tādas skopākas un taupīgākas saimnieces, tādēļ, gatavojot tradicionālos sklandraušus, viņas izmanto tikai rudzu miltus, kartupeļus un burkānus. Mēs,  vidzemnieces, godu gardumus gādājot, tik ļoti neskopojamies. Mēs savam sklandrausim, ko citviet mūspusē sauc arī par tēva rausi vai sāļo pīrāgu, apakšā ieliekam kārtīgu rudzu maizes mīklu. Tad liekam virsū sarīvētu vārīto burkānu masu, kurai bagātīgi pievienots sarīvēts siers un pēc izvēles vai nu ķiplociņš, vai arī sagriezts puravs vai sīpols, var pievienot arī zaļumus. Kas nu kuram labāk  garšo! Var burkānu masā ielikt arī gaļu, bet man tomēr liekas, ka tās tur nemaz neprasās. Visam pa virsu uzber sarīvēta siera kārtu. Cepu kā plātsmaizi lielajā pannā, gatavu sagriežu nelielos gabaliņos, jo tā tik tiešām ir sātīga uzkoda!

ILZE BRIEDE: «Daudzi vaicā, vai arī mani šad un tad tagad varēs satikt Valmierā. Jā, jo man «Pils ķēķī» ļoti patīk strādāt. Kā vien sanāk no viesiem brīva diena «Donās», tā aizskrienu uz  Valmieru. Labprāt arī sestdienās un svētdienās strādāju «Pils ķēķī», sagādājot apmeklētājiem ēdienkartē negaidītus pārsteigumus. Uz tikšanos pilsdrupās!» Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru