SIA «Latvijas ķiploks» — no biznesa par dzīvesveidu

- 22.Augusts, 2018
Laikrakstā

Tas nu ir noticis: pirmie Vislatvijas ķiploku svētki Raunā aizvadītās nedēļas nogalē pulcēja interesentus no visiem valsts reģioniem. Lielu darbu garšu karaļa godināšanas festivāla organizēšanā un rīkošanā bija ieguldījušas Raunas uzņēmējas, SIA «Latvijas ķiploks» saimnieces SINTIJA  RUDE un  INESE KRŪKLĪTE. Šoreiz par to, kā attīstās abu enerģisko dāmu uzņēmējdarbība.

Arī ar ķiplokiem – risks

«Liesmā» jau esam izstāstījuši Sintijas un Ineses sadarbības veiksmes stāstu. Viņas iepazinās uzņēmējdarbības kursos. Sintijai jau bija vecāku saimniecībā Raunas novada «Saulītēs» iegūtā saimniekošanas pieredze, jo ķiploki tur auga jau no 2011. gada, bet, kā atceras Inese, viņai tobrīd dobē gan auguši vien 90 ķiploki. Uzņēmējdarbības kursi mudinājuši katrai savu pieredzi un iespējas izvērtēt un atbildīgi pieņemt lēmumus. Viens no tiem bijis, ka ķiploku audzēšana jāpaplašina, ka zināšanas un spēki turpmāk vairāk jāveltī ķiploku pārstrādei un ka tas jādara kopā. Ar abu jauno sieviešu ģimeņu atbalstu un arī Raunas pašvaldības ieinteresētību un pretimnākšanu 2014. gadā Raunas centrā, Cēsu ielā 4 – agrāko laiku aptiekas ēkā – durvis vēra ne tikai jaunizveidotā uzņēmuma SIA «Latvijas ķiploks» ražotne, bet arī nelielā uzņēmuma veikals, kurā nu jau godā celtas un pircējiem piedāvātas tiek arī citu Raunas novada uzņēmēju un amatnieku preces. Abām tā saimniecēm vaicājām, kā sokas viņu uzņēmējdarbībā un kā pērnās sezonas lietavas un šīs vasaras karstums ir ietekmējis ražošanas pamata izejvielu – ķiploku.

Sintija: « Tā vien liekas, ka mēs abas pa šiem trim pilniem uzņēmuma pastāvēšanas gadiem esam cītīgi  mācījušās vienā pieklājīgā ķiploku skolā,  bet jūtam, ka pabeigušas to gan vēl neesam, jo dažādos ķiploku pārstrādes procesos arvien vēl rodas jaunas atziņas un  secinājumi, kas kā konkrētā pārtikas produktā uzvedas, kas ar ko labāk sadzīvo, vai, piemēram, uzreiz ražojumu likt burkā, vai tomēr vēlāk, lai tikai garšu buķetes būtu iespējami ideālākas. Un, kamēr vien mums būs šādi un līdzīgi jautājumi, tikmēr arī turpināsies mūsu pašu pieredzes skola. Arī ķiploku audzēšanā joprojām mācāmies, jo – katrs gads ir pilnīgi citāds. Pērnās sezonas slapjumā daudz ķiploku nopuva.»

PIE KARTES. Tajā pirmā Latvijas ķiploku festivāla dalībnieki varēja atzīmēt, no kurienes ieradušies. Svētku rīkotājām, SIA «Latvijas ķiploks» īpašniecēm Sintijai Rudei (no labās) un Inesei Krūklītei ir gandarījums, jo kartē piespraudes ir ieliktas visos reģionos. Ārijas Romanovskas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru