Patiesa garša no Raiskuma

Šis ir trešais nopietnākais pieskāriens Pārgaujas novada Raiskumam, kad jau iepazīta eksotiskā ķīniešu virtuve Zaķīšos ezera krastā un pabūts pie Jura Leimaņa Eiropas tūristu iecienītajā Apaļkalna kempingā.

Šoreiz ciemojos uzņēmumā Raiskumietis, kas nule nosvinējis pirmos piecus gadiņus un kam, šķiet, pandēmijas radītie kreņķi nedraud – latvietis nu reiz ir tāds homo sapiens, kurš radis regulāri un garšīgi paēst, arī kaut ko gardu klāt piedzert. Neatkarīgi no politiskās vai medicīniskās situācijas valstī un pasaulē. Un, ja vēl tas viss tapis pašu mājās, no pašu audzētā, tad... Kā tur teica Mārtiņš Rītiņš?

Uzņēmums, kurā top gan alus, gan maize, gan kūpinājumi, pieder četriem īpašniekiem. Trīs akcionāri no Čudarānu ģimenes – tēvs Donāts, dēls Gints un meita Iluta, ceturtais – Mārtiņš Raudziņš. Ikdienā Raiskumietī katrs savā jomā darbojas vien tēvs un dēls Čudarāni. Mans sarunas biedrs un gids Raiskumieša ražotnē ir uzņēmuma vadītājs ULDIS GRĪNVALDS – kurzemnieks no Talsu puses, diplomēts hidrotehniķis, kurš meliorācijā tomēr nav nostrādājis ne dienu, bet šeit jau trešo gadu. 

Cik liels ir Raiskumieša kolektīvs, kā tas veidojies šo piecu gadu laikā?

Pirmos alus vārījumus veica Čudarāni paši, bez algotiem darbiniekiem. Pirmais strādnieks Raiskumietī bija aldaris Aivis – puisis, kurš darboties iesāka pilnīgi no nulles, taču, būdams akurāts un kārtīgs cilvēks, visu ātri iemācījās un tagad jau kļuvis par stabilu un priekš mums pietiekami zinošu aldari. Vēl viens puisis – Toms – atbild par alus pildīšanu, novietošanu noliktavā un arī izvadāšanu pa veikaliem. Pēc alus brūža, attīstoties domām par esošo telpu izmantošanu, tika uzmūrēta – pēc veco laiku parauga – maizes krāsns. Maizes cepēji mums ir mainījušies. Vispirms bija sieviete, tad vīrietis, Inese, kas maizi cep pašlaik, ir jau trešā darbiniece. Ar gaļas kūpināšanu nodarbojas pats Donāts. Tikai viņš to dara, mēs pārējie tikai gaļu safasējam vakuumā un pieliekam etiķetes. Es kā vadītājs šādā mazā uzņēmumā pielieku savu roku visur, kur vien tajā brīdī vajag, īpaši tas svarīgi vasaras sezonā, kad darbu vairāk. Manā ziņā arī pārdošanas un saim­nieciskie jautājumi, Ginta ziņā – uzņēmuma finanses un norēķini, bet grāmatvedība Raiskumietim ir ārpakalpojums.

TE BŪS FIRMAS VEIKALIŅŠ! Uldis aiz letes topošajā Raiskumieša firmas tirgotavā, piestājis aiz paša darinātas – no divām prasmīgu roku apstrādātām vertikāli nostādītām koka paletēm – letes. Uldim rokā uzņēmuma darbinieka Toma darināts dāvinājums savai darbavietai – Raiskumieša pirmajai piecgadei veltīts koka dekors. 


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru