Mums ir tas, kā nav daudziem citiem – dabiskās izejvielas

- 23.Oktobris, 2019
Ekonomika
Laikrakstā

«Liesma» jau informēja par biedrības «Siera klubs» nesen interesanti noorganizēto Meistaru dienu Valmieras tehnikuma ēdināšanas servisa audzēkņiem un pasniedzējiem. Tajā uzstājās arī Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs JĀNIS ŠOLKS. Piedāvājam daļu no viņa stāstījuma par nozares attīstības tendencēm Latvijā un pasaulē.

Par ticības vairošanu

Tiekoties dažādās auditorijās, arvien ar lepnumu uzsveru, ka Latvijā ražotie piena produkti joprojām izceļas un pat atšķiras no daudz kur citur tapušajiem ar to, ka ir dabīgi, nākuši no dabīgas vietējās izcelsmes, tādēļ arī tik kvalitatīvi un veselīgi. Kādēļ ir svarīgi to apzināties un par to vēlreiz un vēlreiz stāstīt? Tādēļ, ka, analizējot patērētāju iepirkšanās paradumus un vietējo piena produktu noieta rādītājus, diemžēl jāsecina: daļa pircēju, izvēloties ikdienas pārtiku, priekšroku tomēr dod lētākajiem, nebūt ne labākajiem, bieži vien arī pat nezināmas izcelsmes piena produktiem. Piemēram, ja arī izvēle veikalā kritusi uz tobrīd tur lētāko pieejamo krējumu, kas faktiski ir tikai kaut kas līdzīgs krējumam, tas no pirkuma neattur, jo: cena laba un apēdīs šā vai tā!

Par šo problēmu publiski jārunā un tā iespējami vairāk jāskaidro arī tādēļ, ka mūsu vietējie piena pārstrādes uzņēmumi, strādājot ļoti spēcīgas konkurences apstākļos, ne vienmēr var pārdot un tirgū realizēt savus ražojumus tādā apjomā, kas būtu optimāls šo pārstrādes uzņēmumu tālākai attīstībai. Tieši tādēļ tirgū daļa vietējo ražotāju ir spiesti zaudēt sīvākajiem konkurentiem lietuviešiem un poļiem, kas, iespējams, neīstu piena produktu, skaisti to noformējot un piedāvājot tam salīdzinoši zemu cenu, pārdod to kā augstvērtīgu ražojumu. Vairāk nekā jebkad agrāk ir nepieciešama vietējo piena produktu, tajā skaitā arī sieru, popularizēšana. Lai to efektīvi izdarītu arī ikviens, kas vairāk vai mazāk savā ikdienā ir saistīts ar piena produktiem, to ražošanu, pārstrādi un realizāciju, vispirms pašiem tam ir jānotic. Tikai ar sapratni un ticību mēs spēsim iestāties par vietējo ražotāju un vietējo produkciju.

JĀNIS ŠOLKS: «Lai arī Latvija siera un biezpiena patēriņā vidēji uz vienu iedzīvotāju ieņem augsto astoto vietu ES, salīdzinājumā ar Somiju un pārējām Skandināvijas valstīm pie mums tas diemžēl ir divreiz mazāks. Tas tikai mudina vēl vairāk popularizēt vietējos piena produktus.» Ārijas Romanovskas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru