Labas saknes: ne tikai pilns burkānu pārstrādes cikls

- 13.Novembris, 2018
Ekonomika
Laikrakstā

Latvijas simtgades priekšvakarā nebūs lieki parunāt par uzņēmīgiem vietējiem cilvēkiem, kuri atraduši iespēju no mūsu pašu zemē augušām lietām gatavot veselīgus pārtikas produktus. Jo tās, kā mēdz teikt mūspusē atzīts uzņēmējs – Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis, ir mūsu pašu garšas, ar kurām mēs lepojamies. Piebildīšu – ar tām varam iekārdināt arī ārzemniekus, kuriem varbūt šādas pārtikas lietošanas tradīcijas nedaudz dziļāk iesakņojušās, arī, ko tur slēpt, naudas maciņā vairāk... Jo šādi gardumi – vismaz pagaidām – patiešām nav lēti.

Satikāmies nesenajā Mārtiņdienas tirdziņā Ar Gardu Muti Valmiermuižas parkā. Tas manai sarunu biedrenei nav svešs, jo, pirms uzsākusi savu ģimenes biznesu uzņēmumā Labas saknes, DAINA EGLĪTE-ANTONA strādājusi Valmiermuižas alus darītavas laboratorijā.

Kur atrodas jūsu ģimenes uzņēmums un ko tajā darāt?

Mums ar vīru ir ģimenes uzņēmums Labas saknes Cēsīs. Strādājam Skolas ielā 6 koprades mājā. Tā ir bijusī Cēsu arodskolas mācību korpusa ēka, kurā strādā ļoti dažādi uzņēmēji, piemēram, tieši zem mums divi jauni puiši ierīkojuši mazu alus darītavu. Valmierā pagaidām šādas vietas nav. Mēs ļoti mīlam burkānus un koprades mājā spiežam arī burkānu sulu, ko realizējam Cēsīs. No sulas spiešanas procesā pāri palikušajiem burkānu biezumiem taisām veselīgos čipsus – trīs dažādu garšu sāļos variantus: ar sarkano kāpostu ir sarkanais variants, zaļais variants ir ar spinātiem, kale kāpostiem, dillēm un pētersīļiem, bet pikantais variants ir ar papriku un tomātiem. Mums tas cikls ir apaļš, mēs gatavošanas procesā neradām praktiski nekādus atkritumus. No burkāna izmantojam pilnīgi visu.

Nu, laksti jau vēl paliek pāri...

No lakstiem var pesto taisīt (smejas), īpaši no pašiem pirmajiem lakstiem. Šobrīd strādājam pie jaunas receptes, jo pikantos burkānu čipsus gribas vēl asākus, ķiplokainākus.

Cik maksā šī mazā čipsu paciņa?

Divus eiro. Jo šis produkts ir kaltēts, mēs tam nepievienojam ne miltus, ne olas vai kādus citus garšas pastiprinātājus. Arī nekādas papildu krāsvielas te nav, viss ir dabīgs.

Teikšu godīgi, runājot no pircēja pozīcijām, lēti tas nav...

Jā, bet tur iekšā ir ļoti koncentrēts dārzenis! Patiesībā mēs ar savu produkciju orientējamies uz cilvēkiem, kuri vairāk sāk domāt par to, ko viņi ēd. Tā ir urbanizētā publika, cilvēki, kuri dzīvo pilsētā un kuriem pietrūkst tā lauku labuma...

PĀRI PALIEK TIKAI LAKSTI. Burkānu ...


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru