"Foodart" — projekts pārtikas mājamatniekiem

- 30.Oktobris, 2012
Ekonomika
Laikrakstā

Aizvadītā gada nogalē SIA «Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs» (LLKC) saņēma ziņu no Pārrobežu sadarbības programmas vadības sekretariāta par piešķirto atbalstu iesniegtajam projektam Foodart. Partneri šā projekta realizācijā ir LLKC Pierīgas un Valmieras konsultāciju biroji, Pelvamā apriņķa (Igaunijā) Attīstības centrs, Tartu socioloģisko zinātņu universitāte un Siguldas pilsētas dome.

Stiprināt mazos ražotājus

Sadarbības vēlme un kopēju ideju realizēšana projektos abu valstu partneriem radās jau pirms vairākiem gadiem. Foodart (Pārtikas māksla) finansējumu saņem no Igaunijas — Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2007. — 2013. gadam. Projekta mērķis ir stiprināt mazo pārtikas mājamatniecības uzņēmumu pozīcijas un to atpazīstamību Dienvidigaunijas un Ziemeļlatvijas tirgos. Projekta ieviesēji vēlas atrast izdevīgāko un pieprasītāko pārtikas ražotnes nišu un veidu, kā labāk reklamēt un pārdot saimniecībās saražoto. Vienlaikus tā ir arī vēlme pievērst sabiedrības uzmanību tam, cik būtiski ir izvēlēties pārtiku, kas izaudzēta tur, kur dzīvojam, vai vismaz censties to patērēt vairāk nekā importētos produktus.

Vispirms apmācība

Foodart ir ilgstošs un plašs projekts, tāpēc tā darbības programmā ietilpst dažādi pasākumi. Nepilnu gadu kopš līguma parakstīšanas noticis daudz interesanta. Svarīgākās ir mācības piecu pārtikas produktu grupu ražotājiem — mājamatniekiem. Tie ir gaļas un zivju produktu ražotāji, piena un piena produktu ražotāji, konditorejas izstrādājumu gatavotāji, dārzeņu un ogu audzētāji — pārstrādātāji, kā arī garšvielu un kaltēto ēdiena piedevu gatavotāji. Visām mērķa grupām šovasar bija sagatavotas pieredzes un mācību programmas, ko vadīja augsti profesionāli šefpavāri un amatnieki — sava aroda pratēji Latvijā un Igaunijā. Bija arī pieredzes apmaiņas vizītes saimniecībās abās partneru valstīs, kā arī iepazīta Nordic Food koncepcija Dānijā.

 

TOP AUGĻU SIERS. Maija Šmite rāda savu prasmi.

MĀCĪBU DIENĀ ARUMOS. Ineta un Laimonis Boles demonstrē, kā Līgo vakarā brīvā dabā var pagatavot gardu sieru.

RĀMKALNOS. Projekta Foodart darba grupa: Daiga Siliņa (no kreisās), Tīna Marrana un Kristīne Ragaine.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru