Ēdieni un dzērieni ar vietvārdu nosaukumiem

- 26.Novembris, 2021
Mājā un sētā
Laikrakstā

Valmieras novads ir bagāts, plaši izslavēts arī ar savu kulināro mantojumu. Apzinot tā tradīcijas, no paaudzes paaudzei nodotās vērtības, šoruden, sadarbojoties pašvaldībai, sabiedriskās ēdināšanas un viesmīlības uzņēmumiem, mājražotājiem un ReTV, tapa izglītojoša filma par mūspuses vietvārdiem receptēs. 

Mājaslapā www.valmierasnovads.lv būs sadaļa ar arhīvos atrastām un mūsdienās radītām receptēm, kur dominē vietvārdi. Plašāk par šo neparasto projektu «Liesmai» pastāstīja Valmieras novada pašvaldības uzņēmējdarbības speciāliste GUNA ĶIBERE.

Skanīgi un patriotiski

Tie, kas ir draugos ar kulināriju un konditoreju, zina, ka mūsu reģionā ļoti daudziem ēdieniem un dzērieniem ir doti vietvārdu nosaukumi – Valmiera, Rūjiena, Rūja, Matīši, Mazsalaca, Salaca, Strenči, Gauja, Burtnieki un vēl citi. Man interese par šo faktu aizsākās ar receptes precizēšanu Rūjienas salātiem, kā arī pirms došanās pie Roberto Meloni uz TV raidījumu «La Dolce Vita». Vēlējos precizēt dzēriena «Rūjas veldze» sastāvdaļas, tādēļ sazinājos ar LNA Valmieras zonālā arhīva vecāko eksperti Māru Stabrovsku. Rezultāts bija patīkami pārsteidzošs! Domāju, ka Latvijā nav otrs tāds novads, kur ēdieni un dzērieni ir tik bieži nosaukti kādas vietas vārdā. Tā man radās doma padziļinātāk papētīt, kādi vēl ēdieni un dzērieni laika gaitā ir nosaukti mūspuses vietvārdos.

VISI RŪJIENAS ĒDIENI. Galdā Rūjienas salāti, salāti «Rūja», Rūjienas romšteki, Rūjas veltnīši, torte «Rūjas krasts», glāzēs – atspirdzinošā «Rūjas veldze». Foto no ReTV filmas tapšanas procesa


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru