Ar pārliecību par pārmaiņām ēdināšanas jomā

- 25.Oktobris, 2019
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Oktobra sākumā LLU Jelgavas pilī tika sveikti 13 šī gada Attīstības fonda stipendiāti pavisam desmit fonda pārvaldītajās programmās. Viņu vidū arī Pārtikas tehnoloģijas fakultātes 4. kursa studente Sabīne Anna Zīverte no Kocēnu novada, kurai par izcilību studijās, pētnieciskajā darbā un ārpusstudiju aktivitāti tika piešķirta LLU Senāta stipendija.

«Iepriekš par aktīvu piedalīšanos jau biju saņēmusi Studējošo pašpārvaldes vienreizējo stipendiju. Augstskolas Senāta stipendija man piešķirta pirmoreiz. To iegūt ir liels pagodinājums, arī labs materiālais atbalsts, kas tiks iztērēts gan kopmītnes apmaksai, gan ceļa izdevumiem, braucot uz mājām. Kopumā šo stipendiju varēja iegūt trīs cilvēki no visas universitātes, bet bijām pieteikušies četri. Mūs uzaicināja uz pārrunām, katram bija sevi jāaizstāv – jāpastāsta Senātam par sevi, jāatbild uz jautājumiem,» atceras Sabīne.

Tu studē programmā «Ēdināšana un viesnīcu uzņēmējdarbība». Kāpēc tāda izvēle?

Man ļoti patīk ēdināšana, kas arī bija viens no iemesliem, kāpēc aizgāju studēt uz LLU. Otrs iemesls – šajā augstskolā agronomiju studējis brālis, un viņš par LLU bija teicis tikai to labāko, tāpēc tieši Jelgavā sameklēju savām interesēm atbilstošo profesiju.

Man patīk gatavot, arī izmēģināt kaut ko no kulinārijas grāmatu receptēm, patīk arī konditoreja. Domāju – kāpēc par to neiet mācīties, varbūt pēc tam varēšu vadīt kādu ēdināšanas uzņēmumu. Prakses laikā man bija iespēja reāli pastrādāt par pavāra palīgu Valmiermuižā, neilgi arī «Mazajā Ansī» par viesmīli, bet vairāk esmu darbojusies ar tūrismu saistītajā jomā, piemēram, «VaidavEžos», kur sanāca pastāvīga komunikācija ar cilvēkiem, un tas man ļoti patika. Nākamo praksi gan esmu nolēmusi atkal saistīt ar ēdināšanu. Patiesībā, četrus gadus mācoties ēdināšanas jomā, nekad nav radusies doma, ka profesijas izvēle bijusi nepareiza.

Esi iesaistījusies arī pētnieciskajā darbā. Ko pētīji?

2. kursā man bija jāraksta pētnieciskais darbs par celiakiju jeb gluteīna nepanesamību, piedalījos 9. pārtikas tehnoloģijas zinātniskajā konferencē, kam rakstīju stenda referātu par pakalpojumu nodrošināšanu transportlīdzekļos – uz kuģiem, lidmašīnās, vilcienos. Pētīju, kā tas notiek – kā ēdiens nokļūst uz kuģiem, kā to uzglabā, kā pārstrādā un pasniedz.

Vai šajā ēdināšanas jomā ir kāda specifika?

Uzglabāšanas ziņā – daudz kas tiek saldēts, lai pārtiku varētu ilgāk uzglabāt. Ēdienu piedāvājuma ziņā patiesībā lielas atšķirības nav.

SABĪNE ANNA ZĪVERTE. Foto no personiskā arhīva


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru