2018. gads Valmierai un trim satelītiem

27.Novembris, 2018
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Piektdien koncertzālē Valmiera notika Valmieras Attīstības aģentūras rīkotā nu jau kārtējā Pēcpusdiena ar mēru. Šoreiz ievadā bija ieskats izglītības jomā Valmierā un Latvijā, pēc tam ar šogad paveikto un nelieliem nākotnes plānu ieskatiem sanākušos pēc kārtas iepazīstināja vispirms triju Valmieras pilsētas satelītu – pilsētai blakus esošo Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu novadu – vadītāji, tad šo pašu tematu jau krietni plašākos rāmjos izvērsa Valmieras mērs Jānis Baiks, bet informatīvo daļu noslēdza ciemiņš no galvaspilsētas – Luminor bankas ekonomists Pēteris Strautiņš ar stāstu par 2019. gada ekonomikas piedāvātajām iespējām lielāku un mazāku projektu realizācijai pašvaldībām. Pēcpusdienu noslēdza kopīga diskusija par aktuālām lietām Valmierā, Vidzemē un valstī.

Valmieras pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītājas vietniece Velgas Mālkalnes prezentācijā noteikti interesantākā bija statistikas daļa, kurā varēja uzzināt gan par pedagogu problēmām (kadri noveco, trūkst skolotāju svešvalodās un eksaktajās zinībās), gan par viņu audzēkņu sekmēm eksāmenos un tālāko ceļu profesionālās un parastās izglītības piedāvātajos plašumos. Vairāk deklaratīva bija tēma par to, kas sagaida gan pedagogus, gan viņu audzēkņus 2019./2020. mācību gadā. Palika iespaids, ka Izglītības un zinātnes ministrijas ierēdņu prātos sazīmētajos un uz papīra saliktajos, viņuprāt, visas problēmas atrisinošo kompetenču izglītības labirintos labākajā gadījumā pagaidām orientējas viņi paši un varbūt augstākie ierēdņi uz vietām, bet līdz reālajam skolotājam un skolēnam šī virtuālā realitāte nolaidīsies – lai to pedagogi un viņu audzēkņi saprastu un pieņemtu – ne gluži plānotajā laikā... Plānošanu augšā tas, protams, nekad nav traucējis!

VEIKSMĪGS AIZEJOŠĀ GADA PROJEKTS. Tā var vērtēt Latvijā pirmos no jauna uzbūvētos īres namus Valmierā starp Ķieģeļu un Mālu ielu. Pilsētā jaunu dzīvokļu īres tirgum nākuši klāt 150 dzīvokļi labiekārtotās un energotaupīgās ēkās. Šī gada 7. jūnijā notika pirmā īres tiesību izsole jaunajos īres namos, bet 8. novembrī – par rekordlielu summu un gandrīz ar plūkšanos pretendentu starpā – tika izsolītas īres tiesības pēdējam tukšajam dzīvoklim. Vēl gan nav deklarējušies visi īrnieki, taču jau pašlaik abi īres nami par 116 cilvēkiem kuplinājuši valmieriešu skaitu, kas patlaban sasniedzis gandrīz apaļus 25 tūkstošus!


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru