Vīnu salasa dārzā un mežā

- 20.Aprīlis, 2015
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Kad EDMUNDS BILDERS, pēc profesijas automehāniķis, ilgus gadus dažādās ar mašīnām saistītās darbvietās strādājot, saskārās ar veselības problēmām, nācās domāt, ko darīt tālāk. Lēmumu pieņemt palīdzēja iepriekšējās iestrādes —  laukos bija iegādāta mājiņa, kurai apkārt ap trīs hektāru zemes.

Sākumā, nu jau pirms piecpadsmit gadiem, «Bilderi» (māju vārds izvēlēts atbilstošs saimnieku uzvārdam), vairāk kalpojuši kā vieta aktīvai atpūtai, taču pamazām nākusi atskārsme, ka tepat var arī dzīvot un saimniekot — dārza veltes un tuvējais mežs ar savām dabas bagātībām rosināt rosināja tās likt lietā.

«Vīnus pašu vajadzībām taisīju jau kādus desmit gadus. Kad Latvijā oficiāli atļāva alkoholu ražot, paziņas sakūdīja, ka «Bilderu» garšīgie vīni jāpiedāvā citiem. Nu beidzot saredzu arī īpašuma vērtību. Man ir tāds tālejošs mērķis te sastādīt visu, no kā var saražot vīnu. Līdz ar to rodas arī saprašana, kas pie mums vispār aug. Vīns patiesībā ir vienīgais alkohols, ko var ražot no vietējām izejvielām.

Daļa zināšanu par vīna ražošanu man nākusi no vecāsmammas Matildes, pastudēta pieejamā literatūra, un ar gadiem arī pašiem veidojas saprašana. Uz dullo, kopā salejot dažādus vīnus, eksperimentējam vienīgi ar garšām,» stāsta Edmunds.

Vai izdevies kāds īpaši veiksmīgs garšu salikums?

Mums pašiem garšo vermuti, ko te, Latvijā, izrādījās, neviens cits neražo. Pie mums var nopirkt vai nu zemas kvalitātes vermutu,vai arī martini tipa, kas jau attiecīgi maksā dārgāk. Sākām pētīt literatūru, lai saprastu, kas tas vermuts īsti ir.

EDMUNDS BILDERS savā ražotnē — nelielajā telpā stāv lielāki un mazāki vīna baloni. Vieni vīni sāk gatavoties, briest, citi vēl tikai rūgst. Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru