19. Septembris, 2018
Vārda dienu svin: Verners, Muntis

Vidzemes dzērienu ražotāji atgriezušies ar Francijas pieredzi sulu un sidru ražošanā

Reģistrēties, lai varētu balsot
 

No divu nedēļu prakses Elzasā un Normandijā (Francijā) atgriezušies Vidzemes dzērienu ražotāji, kas piedalījās Vidzemes plānošanas reģiona projektā „Vidzemes reģiona ekoloģisko dzērienu ražotāju prakse dzērienu ražotāju uzņēmumos Francijā”. Sadarbībā ar Lejasreinas departamentu Francijā četriem ražotājiem - „Valmiermuižas alus”, „Very Berry”, „Valmiera Organize”, un „Smiltenes sidra darītava”, bija iespēja iepazīties ar sulu un sidra ražošanas tehnoloģijām un metodēm, iepazīt Francijas pieredzi dažāda izmēra uzņēmumos un smelties idejas jaunu produktu attīstībai.

Vidzemes dzērienu ražotāji atgriezušies ar Francijas pieredzi sulu un sidru ražošanā

Attēlā:

Projekta dalībnieki sidra darītavā „La Cidrerie Traditionnelle du Perche”. No kreisās sidra darītavas saimnieks Dominiks Plessis (Dominique Plessis), Artis Lielbārdis „Valmiera organize”, Jānis Matvejs „Smiltenes sidra darītava”, Ilze Sauškina „Very Berry”, Aigars Ruņģis „Valmiermuižas alus”.

23. oktobrī „Valmiermuižas alus” darītavā norisinājās Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera dalībnieku sanāksme, kuras laikā projekta dalībnieki iepazīstināja pārējos klastera dalībniekus ar interesantākajām prakses atziņām.

Aigars Ruņģis, „Valmiermuižas alus” saimnieks, atklāja, ka francūži, kā garšas meistari, lielāko uzsvaru liek uz garšas buķeti un savas produkcijas kvalitāti. Šo viņš izceļ arī kā ceļu, kas ejams Latvijas ražotājiem – ražot nevis vairāk, bet garšīgāk un kvalitatīvāk. Otrs stūrakmens efektīvā saimniekošanā ir ražotāju savstarpējā sadarbība, kas vērsta uz ražīguma paaugstināšanu. Francijā tā tiek realizēta caur kooperatīviem, kur dalībnieki kopīgi iegādājas iekārtas un cieši sadarbojas savas produkcijas pārstrādē.

Prakses dalībnieki izcēla tiešās pārdošanas nozīmi Francijas mazo uzņēmumu produktu popularizēšanā. Teju katram mazajam sulu vai sidra ražotājam saimniecībā ir neliels veikaliņš, kurā tas tirgo gan savu produkciju, gan apkārtnes ražotāju produktus. Tāpat viņi piedalās vietējos tirdziņos un piegādā preces vietējiem ekoloģisko produktu veikaliem. Vien retais izvēlas savus produktus tirgot ar lielveikalu palīdzību. Aigars Ruņģis Francijas mazo ražotāju attieksmi skaidroja ar viņu fanātisko aizraušanos ar savu amatu, kas vienlaicīgi ir arī viņu dzīvesveids: „Viņi ir īsti, vienkārši, tieši tādi, kādi ir. Viņiem nevajag Džordžu Klūniju, kas reklamē viņu produktus, to viņi var izdarīt paši, satiekot pircēju.” Pārsvarā mazie uzņēmumi cenšas saglabāt nelielus ražošanas apjomus un uzturēt tiešu kontaktu ar pircēju, lai spētu saglabāt produktu kvalitāti.

Ilze Sauškina, „Very Berry” mārketinga vadītāja, izcēla Elzasas lauksaimniecības kameras sniegto palīdzību vietējo ražotāju popularizēšanā un gardēžu tūrisma veicināšanā. Lauksaimniecības kamera ir izveidojusi vienotu vietējo ražotāju, tīklu, ko aktīvi popularizē, aicinot cilvēkus viesoties vietējo produktu ražotnēs, doties ekskursijā un degustēt produktus.

Kā norādīja Artis Lielbārdis, „Valmiera organize” vadītājs, viņa lielākais pārsteigums bijis ogu un ogu produktu retums Francijas tirgū. Ar ogu audzēšanu francūži Normandijā un Elzasā praktiski nenodarbojas, sulu ražošanai tiek iepirktas ogas vai ogu sulas. Arī ogu sulu tirgus Francijā ir neliels – vien 4% no kopējā apjoma.

Savās jauniegūtajās zināšanās sidra darīšanā dalījās „Smiltenes sidra darītavas” saimnieks Jānis Matvejs. Tā kā Latvijā trūkst sidra ābolu šķirnes, galvenais izaicinājums sidra darīšanā ir atrast Latvijas sidra garšu. Jau šogad „Smiltenes sidra darītava” nelielos apjomos izmēģinās Normandijas sidra darīšanas metodi uz vietējiem āboliem.

Pārējie klastera dalībnieki iesaistījās diskusijā gan par Francijas pieredzi pašvaldību atbalstā vietējiem ražotājiem, gan arī par ciešo sadarbību starp dažādiem uzņēmējiem, kas rosināja klastera dalībniekus pārņemt Francijas pieredzi un meklēt iespējas savstarpējai sadarbībai.

Novembrī plānota Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera dzērienu ražotāju darba grupa, kurā dzērienu ražotāji, prakses dalībnieki un nozares pētnieki detalizētāk pārrunās Francijas pieredzi, izmantotās tehnoloģijas un tirgu.

Projekts tiek realizēts ar ES Mūžizglītības Leonardo da Vinci apakšprogrammas atbalstu, kas sniedz iespēju darba tirgū esošiem cilvēkiem gūt profesionālo praksi ārvalstīs.

 

"Liesma" sociālajos tīklos

twitterfacebookfacebook

eLiesma jautā

Vai plānojat piedalīties 13. Saeimas vēlēšanās?:

Ziņu arhīvs

 
 
P O T C P S S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Partneri