Trikātā top rāmi darināts siers
Jau vēstījām, ka vietējo zemnieku akciju sabiedrība «Trikātas siers» pagājušā gada nogalē mēģināja atsākt siera ražošanu Trikātas pienotavā. Kopš 7. marta var jau uzskatīt, ka jaunajos tehniskajos apstākļos te notiek regulāra ražošana.
Stāsta akciju sabiedrības valdes priekšsēdētājs Sandris Brālēns:
«Lielāko daļu no mūsu šobrīd ražotajiem sieriem dod Karaliskais siers. Tas ir īpašs, ar savu vēsturi, kas sākās, kad 1962. gadā siera meistars Vladislavs Čulčs devās pieredzes apmaiņā uz Ukrainu, lai varētu Trikātā ieviest jaunu siera šķirni «Krievzemes siers», ko te sāka ražot l964. gadā. Tagad tajās pašās 1964. gadā izmantotajās piena vannās top Karaliskais, kas ir Krievzemes siera mantinieks. Taču tā recepte un ražošanas veids, kuru izstrādāja V. Čulča mācekle siera meistare Inese Ziemane, ir vismaz pakāpi augstāks. Vispirms — Karalisko gatavo no nepasterizēta, neseparēta piena, ko atvedam divu stundu laikā pēc rīta slaukuma no Kauguru pagasta «Briežiem» divas trīs reizes nedēļā 3 — 4 tonnas. Šo piena svaigumu, arī to, ka sieram netiek pievienots kalcija hlorīds, tam neizmanto pat dabīgas krāsvielas, gribu akcentēt ne tikai Valmieras un apkaimes iedzīvotājiem, bet arī jebkuram laba siera cienītājam visā Latvijā. Šāds siers nekad Trikātā netiks saražots lielos apjomos, bet tas ir, es gribētu teikt, viens no nedaudzajiem Latvijā ražotajiem sieriem, kuram ir sava vēsture. Valmierieši šo vēstures stāstu plašākā izklāstā un skaidrojumā, cerams, varēs noklausīties 1. maijā Valmieras pilsdrupās pasākumā, ko organizējam kopā ar «Beverīnas amatniekiem».
MEISTARE. Vladislava Čulča audzēknes Ineses Ziemanes pieredze un prasme garantē Trikātā ražot atsāktā siera kvalitāti.
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv