16. Decembris, 2018
Vārda dienu svin: Alvīne

Tehnikumā meistarklasi vada Vidusjūras diētas eksperts no Itālijas

Reģistrēties, lai varētu balsot
 

Novembrī «Itāliešu kulinārijas nedēļas» ietvaros Valmieras tehnikumā viesojās delegācija no Ansel Keys institūta Itālijā. Meistarklasi vadīja Vidusjūras diētas eksperts, profesors Michele Giaquinto. Kopā ar topošajiem ēdināšanas speciālistiem no Valmieras tehnikuma pavārs pagatavoja septiņus itāliešu ēdienus, atklājot dažādus kulināros noslēpumus, tostarp – kā pagatavot gaisīgu tiramisu un kāda ir klasiskas picas mīklas recepte.

Tehnikumā meistarklasi vada Vidusjūras diētas eksperts no Itālijas

Michele Giaquinto norāda: «Vidusjūras diētas pamatā ir veselīga uztura koncepcija, tās dzīvesveids – ēst pēc iespējas dabīgāk. Būtisks princips ir ēdiena gatavošanā izmantoto produktu kvalitāte un sezonalitāte. Vidusjūras virtuvē daudz tiek izmantoti dārzeņi, taču būtiski, ka tie ir tikai vietējie un tikai to īstajā augšanas sezonā. Vēlams izmantot ekoloģiski audzētus pārtikas produktus. Tādējādi maltītei tiek nodrošināta visaugstākā uzturvērtība un labākā garša,» uzsver pavārs.

Vidusjūras uztura piramīdas pamatā ir graudaugi un olīveļļa. Tauku daudzums ir samērā liels, taču tas balstās uz olīveļļu, nevis dzīvnieku taukiem. Tajā ir mononepiesātinātās taukskābes, kuras, atšķirībā no piesātinātiem dzīvnieku izcelsmes taukiem, samazina holesterīna līmeni. Uztura piramīdas augšpusē, tātad ikdienas maltītēs vismazāko daļu ieņem saldumi un sarkanā gaļa. Savukārt zivis un mājputnu gaļa tiek lietota vismaz divas reizes nedēļā.

«Svarīga ir ne tikai ēdiena gatavošana, bet attieksme pret maltīti kopumā. Tā tradicionāli tiek ieturēta nesteidzoties un izbaudot ēdienu,» atgādina Michele Giaquinto.

Pētnieka Ansel Keys vārdā nosauktais institūts atrodas Itālijas dienvidu daļā un specializējas enogastronomijas un viesmīlības jomā. Institūta pasniedzēji regulāri vada meistarklases Argentīnā, Rumānijā, Spānijā, Maurīcijā un Ķīnā. Meistarklase Valmieras tehnikumā rīkota Erasmus+ projekta «Ārvalstu pieredze profesionālai izaugsmei» ietvaros sadarbībā ar Itālijas vēstniecību Latvijā.

VALMIERAS TEHNIKUMA skolotāja Ramona Jirgena (no kreisās), Vidusjūras diētas eksperts, profesors Michele Giaquinto un Itālijas skolas audzēknis.

Datums, kurā numurā raksts publicēts avīzē:
5. Decembris, 2018

Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv.

"Liesma" sociālajos tīklos

twitterfacebookfacebook

eLiesma jautā

Ko jūs vēlētu valstij nākamajos 100 gados?:

Ziņu arhīvs

 
 
P O T C P S S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Partneri