Sulu laiks — lai daļa no bērza būtu ar mums

- 31.Marts, 2017
Laikrakstā

«Birzs latviešiem ir vieta, kur rast mieru, smelties viedumu un iegūt sirdsskaidrību. Bērza baltā miza asociējas ar tīrību un gaismu. Ne velti bērzs dod sulu tieši pavasarī, kad mūsu prāts un ķermenis noguris no tumsas un aukstuma.» Tā www.birzi.lv teikts par Smiltenes novada Brantu pagasta «Kainažiem» — dzirkstošo bērzu sulu ražotni «Birzī». Apzinoties, ka sulu tecināšanas laiks ir īss, «Liesma» laikus pieteicās ciemos pie ražotnes saimnieka, uzņēmēja, bērzu sulu amatnieka ERVĪNA LABANOVSKA.

Politologs — ziemā Rīgā, pavasarī un vasarā laukos

Kad ierodamies «Kainažos», saimnieks vispirms mūs ved uz vienu no savām baltajām bērzu birzīm, jo ir taču jāredz, kā viens gados jauns 21. gadsimta uzņēmējs prot paņemt unikālo dabas dāvanu — bērzu sulu — un ar lielu godbijību to celt saulītē ne tikai savā zemē, bet arī svešumā, kur bērzu nav un kur bērzu sulas dzeršana ir kaut kas neparasts, tādēļ arī tik ekskluzīvs.

Brienot uz birzi, vēlamies dzirdēt, kā Ervīns nokļuvis Brantu pagastā. Viņa atbilde pārsteidz:

«Labanovski ir rīdzinieki vairākās paaudzēs, bet vienmēr arī ar kādu mājvietu pie dabas. Vecākiem sākotnēji bija lauku mājas Siguldas pusē, bet, sākoties atmodai, uzradās to saimnieki, tādēļ mums nācās tās pamest. 1989. gadā pēc ilgiem meklējumiem tēvs atrada «Kainažus». Kā ieraudzīja senos ozolus un ābeļdārzu, tā noteica, ka tieši tur būs mūsu miera osta!

Esmu politologs. Rīgā bija gan algots darbs, gan arī iesaistīšanās dažādos projektos. Tas turpinājās līdz brīdim, kad izjutu vēlmi pēc lielākas neatkarības un brīvības. Uzsāku uzņēmējdarbību, izveidoju dzirkstošo bērzu sulu ražotni «Birzī», joprojām tajā daudz eksperimentēju un mācos no paša pieredzes. Radīju sev ideālu modeli: ziemās esmu nodarbināts projektos Rīgā, bet pārējā laikā — «Birzī».

Uzņēmējdarbībā joprojām fascinē pioniera sajūta, jo daru ko jaunu. Lai arī sulu laiks ir trīs, ja paveicas — četras nedēļas, darāmā ar bērzu ražu man pietiek daudz garākam periodam. Tirgū, aizņemot savu nišu ar tā saukto nišas produktu, ražoju dažādu garšu dzirkstošās bērza sulas, vāru bērzu sulu un cita veida sīrupus, apgūstu arī vīndara iemaņas, uzņemu lauku tūristus, ar video un degustācijām ievedu tos bērzu sulu daudzveidīgajā pasaulē, organizēju ražotnes produkcijas realizāciju vietējā un eksporta tirgū.»

UZ BIRZI! Bērzu sulu amatnieks, uzņēmējs Ervīns Labanovskis dodas ievākt ražu. Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru