16. Novembris, 2018
Vārda dienu svin: Glorija, Banga

Rudzu maize šķidrā veidā

Reģistrēties, lai varētu balsot
 

Tieši tā savu vīrišķīgo padzērienu, kurš tajā jūlija sestdienā top pavisam naturālā veidā Cēsu pils pagalmā allaž kupli apmeklētajos Cēsu pilsētas svētkos, dēvē šķelmīgs kungs, kas ar savu melno, ar striķi sajozto tērpu un pakausī atsieto iesirmo matu bizīti man nedaudz atgādina japāņu samuraju. Tiesa, gluži sakē tas bezkrāsainais šķidrums, kas pa pilienam vien krājas pamatīgā stikla pudelē, vis nav, taču, kā liecina garā rinda pie degustācijas peņģerotiem, šis ugunsūdens ir gandrīz vai ar magnēta garšu. Par šo specifisko dzērienu un dažām tā lietošanas blaknēm, kā tagad modīgi teikt, tad nu arī parunājam brīdī, kad atraktīvais kungs pienācis aplūkot savu ražošanas procesu.

Rudzu maize šķidrā veidā

Kā jūs godāt?

Ja šī pasākuma vārdā, tad esmu Jānis Ūsa no Pufaikciema. Ja godīgi, tad Vilis Kļaviņš. Gulbenes novads, Stāmeriena.

Kā sauc to, kas te pa pilītei vien pilda lielo pudeli?

Redziet, tepat blakus uz ugunskura cilvēki cep maizīti. Ja drusciņ piededzina, tad garoziņa paliek par cietu. Cilvēkiem gados to grūti sakost. Bet šeit man ir rudzu maizīte šķidrā veidā.

Vai tajā procesā arī raugs un cukurs ir klāt?

Ar cukuru nedrīkstam strādāt. Tur ir rudzu graudi.

Kādas ir tehnoloģiskās attiecības?

Pavisam vienkārši. Tiklīdz skolās sāk mācīt ķīmiju, tā šo procedūru māca (gardi nosmejas). Sākot ar spirta formulu. Nekā sarežģīta. Kungi šādu mantu lieto, arī šodien mēs demonstrējam cilvēkiem, ka nav nekas traks. Vajag tikai saņemties, kārtot dokumentāciju, saņemt licenci...

Un tad var gan pašu vajadzībām dzīt, gan kā suvenīrus pudelēs tirgot...

Jā, licenci vajag. Šis dzēriens pamatā tiek piedāvāts tūristiem. Nu, stiprums ir ap 70 grādiem.

Vai šim jūsu dzērienam ir arī kāds firmas nosaukums? Nu, kaut kas uz dzimtenītes pusi...

Mēs Latgales pusē to saucam par šmakovku, bet es to saucu par rudzu maizi šķidrā veidā. Būtībā jau līdzība ar maizi te ir. Ja tu lieto mazās dozās, tas ir barojošs, ja lieto pārmērīgi, tad ir divi varianti: vai nu aizsaulē, vai Strenčos...

PROCESU REGULĒ JĀNIS ŪSA.

Datums, kurā numurā raksts publicēts avīzē:
8. Septembris, 2017

Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv.

Vai tikai pašam ļoti negaršo?

Esmu pamanījusi, ka žurnālists Vīksna kandžas tecināšanas aparātiem un dažādiem brūvējumiem avīzē pievērš uzmanību nepārtraukti. Vai nu Liesmai tik bieži par tādām veselībai kaitīgām dzirām vajag atgādināt? Rodas iespaids, ka Vīksnam pašam apdullinošā šmakovka ļoti garšo.

Šis nav tas gadîjums

Kundze iemaldījusies "Vīru lietās", varbùt labāk lasīt ko par kūkām vai zaptēm, lai nerastos nelāgas domas galvā. Nê, man negaršo, taču tas neliedz rakstīt par interesantiem un atraktīviem cilvēkiem, kuri prot savu darbu, vai ne? Autors.

Nedzērājs

Tāds liekulības tirgus. Alkoholu savureiz labprāt nobauda lielākais vairums cilvēku. Nav runa protams par tiem , kas nodzeras, nezina mēru. Mēra sajūtai jau jābut ne tikai dzeršanā. Pie tam "šmakovkai", ja labi izdzīta, attīrīta nav ne vainas. Vismaz zināms no kā taisīta. Tām vekala dzirām gan īsti nav zināms no kā, akmeņoglēm , zāģu skaidām u.c.

"Liesma" sociālajos tīklos

twitterfacebookfacebook

eLiesma jautā

Vai esat apmierināts ar 13. Saeimas vēlēšanu rezultātiem?:

Ziņu arhīvs

 
 
P O T C P S S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

Partneri