Neatlaidība dara savu

- 19.Decembris, 2018
Valmierietis
Laikrakstā

Markuss Gailītis ir netipisks skolēns, kas mācās 11. klasē Valmieras Valsts ģimnāzijā. Viņš ir vien 17 gadus jauns, bet jau pierādījis sevi saldo ēdienu un kūku gatavošanā, jau pusgadu viņa gatavotos gardumus var baudīt kafejnīcā Tērbata Valmierā. Jaunieša mīļākā kūka ir mājās gatavota Cielaviņa. Markusam nav speciālas izglītības pavārmākslā, viņš visu apguvis ar interneta resursu palīdzību, zināšanas papildinot meistarklasēs un ar ģimenes lielu atbalstu.

Deserts var visu izglābt vai sabojāt

Kā saprati, ka tev patīk gatavot kūkas un saldos ēdienus?

Viss sākās pirms diviem gadiem. Es sāku palīdzēt mammai virtuvē. Viņa mani jau no bērnības aicina palīgā – uzvārīt zupu, saklāt galdu vai sacept piparkūkas. Pirms diviem gadiem vienā vasarā radās ideja, ka es varētu pats kaut ko pamēģināt cept. Sāku cept kūkas un arī gatavot sāļos ēdienus, bet kūkas un saldie tomēr ir mīļākas.

Vīrieši ir labi šefpavāri, tomēr tas tāds netipisks salikums —  kūkas un puisis, kas tās gatavo. Kas tajā procesā tevi uzrunā?

Tas, ka maltītēs cilvēki visvairāk gaida desertu, un, kad viņi to ierauga, tas ir tāds foršs pasākuma  noslēgums.

Bet tāpat deserts ir arī izaicinājums – jo tas atstāj kopējo iespaidu par visu maltīti.

Ar desertu var visu izglābt vai arī visu sabojāt. Es sāku cept kūkas un izdomāju uztaisīt mazo biznesiņu – cept kūkas paziņām uz svētkiem. Sākotnēji cepu tikai saviem paziņām, bet tad ziņas izplatījās, un sāku cept aizvien vairāk. Cilvēki aizvien sāka rakstīt Facebookā un pasūtīt.

Kur tu iegūsti receptes savām kūkām un saldajiem – domā pats vai meklē kaut kur?

Agrāk izmantoju citu radītās receptes un taisīju pēc tām, lai es saprastu, kā tas ir jādara, bet tagad mazliet esmu sācis izdomāt savas lietas – ko varētu pamainīt, ko varētu pielikt klāt, lai uztaisītu interesantāk.

 

Jādomā, kā visu saplānot

Tu uzsāki sadarbību ar žurnālu Četras Sezonas?

Es biju pieteicies uz vakanci – recepšu autors. Es būtu ticis žurnālā, un man jau bija sarunāts laiks, kad man bija jāgatavo, bet es Facebook’ā izlasīju, ka viņi bankrotē. Šis mērķītis tika nepiepildīts. Man tas bija ļoti liels sapnis — publicēt žurnālā Četras Sezonas ar savas receptes.

Tava mamma arī aizraujas ar kūku un desertu gatavošanu?

Mana mamma ir pavāre, es domāju, ka tas ir no viņas.

Šobrīd bieži sanāk atrasties Tērbatā un gatavot. Kā tu to apvieno ar mācībām?

Tas ir ļoti grūti. No sākuma septembrī bija vieglāk, bet tagad vajag domāt, kā visu saplānot, bet nav nemaz tik grūti, ja pacenšas. Mamma arī palīdz ar kūkām. Dažreiz sanāk vēlāk palikt nomodā, lai pabeigtu gatavot — vai nu kūkas, vai mācības.

MARKUSAM kūkas un deserti ir sirdslieta. Jaunieša radītie meistardarbi liek Tērbatas apmeklētāju garšas kārpiņām uzgavilēt. Roberta Āboltiņa foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru