Mājražošana – darba vieta sev un savai ģimenei

- 28.Maijs, 2019
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Laikam kļūstot siltākam, Latvijā notiek daudz dažādu tirdziņu, kuros iespējams iegādāties vietējo mājražotāju izstrādājumus. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra izdotajā «Ceļvedī mājražošanā» minēts, ka mājražošana ir tāds vērtību kopums, kurā lieliski atspoguļojas gan Latvijas reģionu identitāte, gan dažādas tradīcijas, gan arī unikāli vietējie produkti un ģimenes roku darbs.

Mājražošana arvien populārāka sāka kļūt apmēram ap 2013. un 2014. gadu. Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) reģistriem redzams, ka Vidzemē pašlaik ir reģistrēti gandrīz 250 mājražotāju. Populārākās jomas, kādās viņi strādā, piemēram, Ziemeļvidzemē, ir darbs ar augu izcelsmes produktiem, maizes un miltu, kā arī gaļas produktu ražošana.

Pirmais solis – konsultācijas

Sarunājos ar Pārtikas un veterinārā dienesta  Ziemeļvidzemes pārvaldes vadītāja vietnieci Lindu Uglanovu. Viņa uzsver: «Mājražotājiem jābūt radošiem un ar vēlmi radīt tik tiešām jaunus un interesantus produktus, jo mūsdienu patērētājs prasa arvien svaigas idejas, nebijušas garšas un produktus. Un ir prieks, ka arī mūsu reģiona cilvēki savā uzņēmējdarbībā tādi ir. Piemēram, ir zināms, ka Līgatnē kāda gados jauna mājražotāja gatavo produkciju vegāniem: vegānu kūkas, cepumus, sīrupus, konfektes. Šī joma tagad sākusi kļūt aktuāla. Toties Smiltenes pusē, zemnieku saimniecībā «Tīreļi», gatavo augļu un dārzeņu smalkmaizītes, mušļus un citus tāda veida produktus. Ārzemnieki bieži vien vispirms visaugstāk novērtē izdomu un strādīgumu, kas piemīt mūsu mājražotājiem.»

PILSĒTAS SVĒTKOS. Linda Uglanova ir ne tikai zinoša PVD Ziemeļvidzemes pārvaldes speciāliste, bet brīvajā laikā arī aktīva daiļdārza kopēja un vairāku košumaugu kolekcionāre. Tā 2017. gada vasarā Valmieras pilsētas svētku dalībniekus viņa priecēja ar savu dienliliju kolekciju. Ārijas Romanovskas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru