17. Novembris, 2018
Vārda dienu svin: Uga, Hugo, Uģis

“Liepziedos un Rozmarīnā” ar ciemiņu aprunāsies no sirds

Reģistrēties, lai varētu balsot
 

Cariskās Krievijas laikā šeit bija maiznieka Bērziņa ceptuve, Latvijas laikā darbību turpināja Valmierā iemīļota maiznīca – ūdenskliņģeru smarža dzīvoja visā Bruņinieku ielā. Līdz pat 20.gs.70tajiem gadiem ēka kalpoja kā ceptuve, kad to 1976.gadā pārņēma Valmieras muzejs un ierīkoja 1.stāvā krājumu glabātuvi, kamēr 2.stāvā tapa māksla Viļa Zaķa darbnīcā. Nu atkal Valmieras vecpilsētas mūros Bruņinieku ielā garšīgi smaržo – uz palikšanu ēkā iemājojis traktieris „Liepziedi un Rozmarīns”.

“Liepziedos un Rozmarīnā” ar ciemiņu aprunāsies no sirds

Traktieris - mājīga un vienkārša ēstuvīte cilvēkiem, kas grib labi atpūsties un garšīgi paēst, nes savu saimnieku stāstu. Nosaukums liek manīt – būs drusku latviskuma, būs drusku kaislība uz ciprešu zemi Itāliju. Liepa ir latviešu labklājības zīme, tā gozējas arī Valmieras ģerbonī un mudina pilsētu un tās cilvēkus domāt, radīt, galu galā priecāties par padarīto. Savukārt rozmarīns ir īsta Itālijas asociācija – saule, cilvēki, ēdiens un dzīve. Garš nosaukums, bez atskaņām, bet cilvēkus tas uzrunā un saimnieki par to stāsta saviem ciemiņiem - kādu dienu žūstoša liepziedu tēja lauku mājā savijās ar atmiņās neilgi iegūlušos rozmarīna smaržu Itālijā un tapa nosaukums.

Traktieris nesola baltus galdautus un augstas klases apkalpošanu – tā galvenā ideja ļauties māju sajūtai. Ciemiņš tiks laipni apkalpots, taču pēc dakšiņas un naža, kas nolikti galda galā, jāsniedzas pašam. Viesmīlis ar viesi parunāsies vairāk kā vajag- smalkos restorānos sarunāties ar apmeklētājiem vispār nedrīkst, bet traktierī, mājas sajūtu uzturot, tas pieklājas un ir pat nozīmīgi – tur ciemiņus gaida! Bērniem ir savs rotaļu stūrītis, jaunieši var omulīgi pasēdēt ar tējas krūzi pažobeles spilvenos.

Traktiera virtuve piedāvā picas ar kraukšķīgām maliņām, kas tiek ceptas krāsnī uz dzīvās uguns- nekur citur Valmierā tādu picu nedabūt. Receptes no Toskānas sniedz ieskatu itāļu virtuvē – garšīgas un latviešu vēderiem pieņemamas. Baziliks un rozmarīns lieliski sader ar vistas gaļu un kartupeļiem – no ēdiena nevajag baidīties, to vajag izgaršot, izprast pavāra vēstījumu.

Traktiera saimnieku pārliecība – vajag tiešām gribēt un ne tikai gribēt, bet arī darīt! Un tad, kad grib, visas durvis viegli veras uz sapni.

Vasarā traktieris iznāks ielās un vasaras terasē ļaus piemesties, lai nobaudītu kādu glāzi garda vīna un picas šķēli, kas taps turpat ārā, acu priekšā. Saimnieki sola dzīvo mūziku un pa retam brīvdabas kino! Skaistā vietā jādarot skaistas lietas!

"Liesma" sociālajos tīklos

twitterfacebookfacebook

eLiesma jautā

Vai esat apmierināts ar 13. Saeimas vēlēšanu rezultātiem?:

Ziņu arhīvs

 
 
P O T C P S S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

Partneri