Lieldienu receptes svētku galdam
Ticējums vēsta, ka klusajā sestdienā visām saimniecēm bija jāvāra olas, tad nākošā gadā varēja labi satikt ar saimi un kaimiņiem. Tas vēlreiz pierāda, ka mīlestība un saticība iet caur vēderu.
Kad Lieldienas tuvojas, tad jau zināms, ka kadeģis ir pie laika pagādājams. Cits skuju koks še neder, tikai kadeģis. Kad Lieldienas atnākušas, tad pamanās, kurš ātrāk var piecelties un otru izšaust. Šaušot ir sekoša dziesma: "Lieldien, Lieldien, slimība laukā, veselība iekšā! Dodiet olas, naudu, sieru un citus ēdienus." Kad ienācējs atron visus guļam, tad ņem gultas segas nost un ceļ viņus augšā. Kad pieceļas, tad iet un uztaisa lielu mielastu; tur arī visu dod, kas ticis prasīts. Ēdot katru reizi izšaustie ļoti strīdas, un tad tur tādas vainas esot bijušas. Parasti saka, ka neesot labi izšausts, un kad esot bijusi priedes vai nu egles skuja. Šis paradums notiek otru Lieldienas dienu, jo pirmā dienā visi ir tādi noskumuši un vairāk lasa pātara grāmatas. Šaušanu var arī izdarīt ar izplaukušiem bērziem, un tad viņi jāizplaucē istabā kādā traukā. Kad ar bērza žagaru šaust, tad ir lielāks gods. /J. Ļaņķis, Nīca./
KRAUKŠĶĪGIE OLU MAFINI KETIJAS ŠĒNBERGAS GAUMĒPagatavošanas laiks: 15 minūtes Porcija: 3 cilvēkiem Nepieciešams:
- Tostermaize — 6 šķēles
- Olas — 6 gab.
- Auksti kūpināts bekons — 6 šķēlītes
- Holandes siers — 200 g
- Sviests — 50 g
- Sāls — pēc garšas
- Pipari — pēc garšas
- Rūpīgi ietauko mafinu formiņas ar sviestu.
- No tostermaizes ar glāzi izspied pēc iespējas lielākus apļus.
- Sagatavotos maizes apļus ievieto mafinu cepam formiņās tā, lai no maizes formiņām izveidojas «bļodiņa».
- Gar maizes «bļodiņas» malu ieloki iepriekš nedaudz apceptu, auksti kūpināta bekona šķēlīti.
- Katrā formiņā ieber šķipsniņu rīvēta Holandes siera un iesit vienu veselu vistas olu, pāri pārkaisi garšvielas.
- Liec brokastu olu maizes cepties sakarsētā cepeškrāsnī uz 250 grādiem, cep 8 minūtes.
- Gardās brokastu olu maizes ir gatavas, kad olu baltums ir sacietējis, bet dzeltenums vēl ir krēmīgi mīksts.
ROBERTO MELONI SĀĻAIS LIELDIENU PĪRĀGS Pagatavošanas laiks: 90 minūtes Porcija: 8 cilvēkiem Nepieciešams: Mīklai
- Milti — 250 g
- Sviests — 120 g
- Parmas siers — 30 g
- Olas dzeltenums — 1 gab.
- Piens — 70 ml
- Sāls — šķipsniņa
- Svaiga rīvmaize — 200 g
- Artišoki — 6 gab.
- Ķiploks — 1 daiviņa
- Olas — 2 gab.
- Siers Grana Padano — 50 g
- Paipalu olas — 8 gab.
- Sausais baltvīns — 50 g
- Nerafinēta olīveļļa — 25 g
- Ūdens — 150 g
- Sāls — šķipsniņa
- Pipari — šķipsniņa
- Gatavo mīklu — uz dēlīša samīci mīkstu sviestu ar miltiem, lai iegūtu vijīgu masu
- No mīklas izveido bumbu, izveido pa vidu bedrīti, iesit vienu olas dzeltenumu, pievieno šķipsniņu sāls, rīvēto Parmas sieru un nedaudz piena
- Mīci mīklu līdz tā kļūst viendabīga un vairs nelīp pie rokām
- Ietin mīklu pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz 30 minūtēm
- Gatavo pildījumu — notīri artišokus, noņem tiem kātiņus un lapas, izkaltušo iekšpusi uzmanīgi izņem ar lāpstiņu, nesaplēšot artišoku
- Notīrītus artišokus liec katliņā, pievieno eļļu, vīnu, ķiploku, ūdeni, šķipsniņu sāls un sautē 30 minūtes
- Kad artišoki gatavi, sablenderē tos kopā ar ķiploka daiviņu
- Pannā viegli apgrauzdē rīvmaizi
- Sakul vistu olas un pievieno sieru, apgrauzdētu rīvmaizi, sablenderēto artišoku masu, rūpīgi samaisi
- Izrullē divas trešdaļas mīklas, liec to uz taisnstūrveida cepamās pannas, kas pārklāta ar cepam papīru, pa virsu kārto sagatavoto pildījumu
- Dekorē pīrāgu — atlikušo sviesta mīklu sarīvē pa virsu pīrāgam
- Pīrāga virspusē izveido 8 bedrītes paipalu olām
- Liec pīrāgu krāsnī un cep 180 grādos 30 minūtes
- Pēc 30 minūtēm izņem pīrāgu no cepeškrāsns un katrā bedrītē iesit vienu paipalu olu, pārkaisi ar sāli un pipariem
- Liec pīrāgu cepeškrāsnī, cep vēl 10 minūtes
- Pasniedz ar glāzi laba sarkanvīna
- Cieti vārītas olas — 10 gab.
- Krievu sinepes — 50 g
- Skābs krējums — 100 g
- Smilšu mīklas groziņi — 1 iepakojums
- Sarkanā paprika — 1 gab.
- Svaigs gurķis — 1 gab.
- Burkāns — 1 gab.
- Selerijas lapas — 1 saujiņa
- Dilles — pāris zariņi
- Horizontāli pārgriez cieti novārītas, nomizotas olas, atdali dzeltenumus
- Olu dzeltenumus ar dakšiņu samīci, sajauc kopā ar sinepēm un skābo krējumu
- Olu dzeltenumu masu liec olu baltumos, veidojot apaļu formu
- Pildītajai olai liec virsū «cepurīti» — olas pusīti, kurai izņemts dzeltenums
- No dārzeņiem izgriez dekorācijas — cālīšu actiņas, knābīšus un dekorē pildītās olas
- No pāri palikušās olu dzeltenumu masas veido «Lieldienu zaķīšus» — smilšu mīklas groziņus pildi ar olu dzeltenumu masu
- No burkāna izgriez zaķu ausis, no citiem dārzeņiem — acis un citas detaļas — dekorē «zaķīšus»
- 100g grūbu
- 40g meža ķiploku
- 60g ciedru riekstu
- 40g Parmezāna
- 60g olīveļļas
- 6 paipalu olas
- 5g valriekstu
- 15 gramu spinātu
- grams lauru lapu
- sāls un pipari.
- Katliņā uzvāri ūdeni ar sāli un lauru lapām.
- Verdošā ūdenī liec grūbas un vāri tās aptuveni 25 minūtes.
- Sagatavo meža ķiploku pesto — blenderī liec lakšus, pieber ciedru riekstus, rīvētu Parmezānu, sāli, melnos piparus un olīveļļu, sablendē tos viendabīgā masā.
- Tad verdošā ūdenī liec paipalu olas uz 2 minūtēm un 30 sekundēm un uzreiz pēc tam atdzesē tās ledusaukstā ūdenī.
- Kad olas gatavas, uzmanīgi nomizo tās un sagriez uz pusēm.
- Nomazgā spinātus, valriekstus 5 minūtes grauzdē krāsnī 180 grādu temperatūrā.
- Visbeidzot sajauc grūbas ar meža ķiploku pesto un grauzdētiem valriekstiem, pievieno spinātus un sajauc atkal, izliec ēdienu skaistā šķīvī, dekorē ar paipalu olu pusītēm un uz smalkākās rīves pārrīvē ar Parmezānu.
- 3 zosu olas
- 25 grami baltvīna etiķa
- šķipsniņa sāls
- 175g miltu Ekstra
- 5g mannas graudu
- 12,5g cukura
- 3,5g sausā rauga
- 12,5g olīveļļas
- 100g ūdens
- 50g spinātu
- 5g sviesta
- grams muskatrieksta
- Verdošā ūdenī ielej etiķi un pieber sāli, pazemini vārīšanās temperatūru uz vidēju, iesit olu un pēc 3 minūtēm ar caurduri izņem to laukā.
- Lai pagatavotu ciabatas maizi, izsijā miltus, pievieno sāli un cukuru, raugu atdzīvini ar siltu ūdeni 32 grādu temperatūrā un pielej klāt olīveļļu. Maizes mīklu mīci aptuveni 10 minūtes, tad uz stundu noliec atpūties, lai rūgst.
- Pirms veltnēšanas galda virsmu pārber ar mannu un liec virsū mīklu, izveltnē 1cm biezu kārtiņu un sagriez 10x10cm lielos gabalos.
- Liec uz cepešpannas atkal 15 minūtes, uzraudzē to siltā vietā un tad cep 180 grādos apmēram 10 līdz 12 minūtes.
- Tad uzkarsē pannu, uzlej olīveļļu, pievieno sviestu, pieber spinātus, iesāli un iepiparo tos, pievieno šķipsniņu muskatrieksta un viegli apcep.
- Visbeidzot servē maltīti — maizīti sagriez uz pusēm un apcep no abām pusēm tajā pannā, kur gatavoji spinātus, uzliec uz spinātiem plaucēto olu, kam pāri pārlej labu olīveļļu, pārkaisi sāli un melnos piparus.
- Kā alternatīva ciabata maizītes receptei var būt gatavais Dobeles dzirnavnieka ciabata miltu maisījums.
- 200g Mascarpone
- 5g Burbonas vaniļas
- 100g auzu pārslu
- 10g sviesta
- 20g cukura
- 60g olu dzeltenuma
- Krēmam karsta ūdens peldē saputo olu dzeltenumus ar cukuru, pievieno Burbonas vaniļas sēkliņas, saputo Mascarpone un iecilā to olu dzeltenumos, līdz masa kļuvusi gaisīga. Atceries — ūdenim jābūt 70 — 80 grādu temperatūrā (nevis vārošam, lai olas nesaiet kunkuļos).
- Lai izveidotu griljāžu, apcep auzu pārslas, līdz tās kļūst zeltaini brūnas, pievieno sviestu.
- Turpini cept, pievieno cukuru un maisi, kamēr tas izkūst.
- Tad griljāžu atdzesē.
- Liec krēmu šķīvī, pārber ar griljāžu un izdekorē ar svaigām avenēm.
- 60g miežu putraimu
- 80g jauno kartupeļu
- 350ml olīveļļas
- gramu lauru lapas
- 3g diļļu
- 5g raudenes
- 150g murķeļu
- mazs zariņš timiāna
- 1 ķiploka daiviņa
- 100g rukolas
- 60g ciedru riekstu
- mazliet pētersīļu
- 60g Parmezāna
- 120g kazas siera
- mazliet melno piparu un sāls
- Katliņā uzvāri ūdeni ar sāli un lauru lapām, verdošā ūdenī ieliec miežu putraimus un vāri tos aptuveni 15 minūtes.
- Blenderī ieliec rukolu, pieber ciedru riekstus, rīvētu Parmezānu, sāli, melnos piparus un olīveļļu, sablendē to viendabīgā masā.
- Verdošā ūdenī ieliec murķeļus uz 10 minūtēm, tad noskalo tos un atkārto procesu 3 reizes.
- Murķeļus kārtīgi izspied no liekā ūdens un apcep tos uz pannas ar smalki kapātu ķiploku un timiānu.
- Pievieno sāli un svaigi maltus piparus.
- Kartupeļus sagriez uz pusēm un ievieto tos verdošā lauru lapu un sāls ūdenī.
- Sakapā dilles un pārber pāri kartupeļiem (lai tie sasūcas ar aromātu).
- Visbeidzot sajauc putraimus ar jaunajiem kartupeļiem un ceptiem murķeļiem, pārlej pāri pesto un pievieno svaigu, mīkstu un sulīgu kazas sieru.
- 120g Dobeles dzirnavnieka spageti Nr. 7
- 260g jeb 1 gab. strausa ola
- 80g saldā krējuma
- 40g Gruyere siera
- 3g maurlociņu
- 5g sviesta
- šķipsniņa sāls un piparu
- Vāri spageti līdz al dente (kas nozīmē — vidēji gatavi), t.i., apmēram 7 minūtes vārošā sāls ūdenī.
- Saputo strausa olu kopā ar saldo krējumu, kausētu sviestu, sāli un pipariem.
- Sarīvē sieru, smalki sakapā maurlociņus.
- No spageti sapin vieglas, mazas bumbiņas, pārlej ar olu masu un pārber ar sarīvēto Gruyere sieru.
- Liec iepriekš uzkarsētā krāsnī cepties apmēram 45 minūtes 180 grādu temperatūrā.
- Ūdens 200 ml.
- Piparmētra 20 gr.
- Laims 2 gab.
- Želatīns 20 gr.
- Cukurs 40 gr.
- Vaniļas mērcei:
- Piens 300 ml.
- Olas 2 gab.
- Milti 1 tējkarote
- Cukurs 60 gr.
- Vaniļas cukurs 15 gr.
- Katlā uzvāra ūdeni, pievieno piparmētras un vāra uz lēnas uguns 2 — 3 minūtes, pēc tam atdzesē līdz istabas temperatūrai.
- Pievieno Laima sulu un uzbriedinātu želatīnu. Kad tas sāk sabiezēt — sāk putot gaisīgās putās un visu atdzesē.
- Katlā uzvāra pienu ar vaniļas cukuru, olas atdala no baltumiem.
- Dzeltenumus saputo ar cukuru un pievieno miltus.
- Saputotās olas pievieno pienam un visu maisa, kamēr mērce sāk biezēt.
- Kartupeļi 2 gab.
- Milti 1 ēdamkarote
- Lasis 200 gr.
- Kaperi 10 gr.
- Salātu mix. 200 gr.
- Ķiršu tomāti 50 gr.
- Redīsi 40 gr.
- Mazie gurķi 2 gab.
- Paprika 1 gab.
- Paipalu olas 4 gab.
- Jogurts bez garšas 200 gr.
- Baziliks
- Olīveļļa 4 ēdamkarotes
- Sāls — pēc garšas
- Pipari — pēc garšas
- Vorčesteras mērce — pēc garšas
- Kartupeļus sarīvē uz rupjās rīves, izspiež sulu, pievieno miltus, sāli un piparus.
- Sagatavo četras pankūkas un tās apcep zeltaini brūnas no abām pusēm.
- Laša fileju sagriež smalkos kubikos, pievieno sakapātus kaperus, sāli, piparus un Vorčesteras mērci.
- Visu rūpīgi samaisa.
- Uz porciju šķīvjiem kārto lapu salātus, un pa virsu liek sagrieztus dārzeņus, pārlej ar olīveļļu un jogurta bazilika mērci (½ jogurta sablenderē ar baziliku, sāli un pipariem pievieno atlikušo jogurtu un samaisa).
- Pa virsu kārto kartupeļu pankūku un laša tartaru dekorē ar paipala oliņu.
- 10 olas ( cieti vārītas)
- ~ 6 ēdamkarotes Provansas majonēzes
- šķipsniņa sāls
- Franču sinepes ( pēc izvēles Krievu)
- 100 g saldētu zaļo zirnīšu
- 1 ķiploka daiviņa
- citrona sula pēc garšas
- pāris šķipsniņas kurkumas
- Cieti vārītas, atdzesētas olas nomizo un ar asu nazi pārgriež uz pusēm.
- Sagatavo pildījuma pamatmasu: dzeltenumus uzmanīgi izņem un liek bļodā. Baltumus liek uz plakana šķīvja.
- Olu dzeltenumiem pievieno sinepes, šķipsniņu sāls , izspiestu ķiploka daiviņu un majonēzi. Sāk kult. Masai ir jābūt pikantai, krēmīgai. Nepieciešamības gadījumā var pievienot vēl sinepes vai majonēzi.
- Saldētus zaļos zirnīšus ieber verdošā ūdenī un minūti vāra. Ūdeni nolej un zirnīšus atdzesē. Zirnīšus liek pie olu masas otras puses, atstājot nedaudz zirņu garnēšanai. Pievieno kurkumu, lai krāsa ir košāka. Visu sablenderē viendabīgā masā. Pagaršo — ja nepieciešams var pievienot vēl sinepes, garšvielas pēc izvēles.
- Pilda oliņas. Olu baltumu pusītēs ar tējkaroti liek mazas piciņas no sagatavotās pastas.
- Olu pusītes kārto lēzenā traukā un dekorē ar sarkanajiem vai melnajiem sviestmaižu ikriem. Dažām oliņām virsū liek ķilavu vai anšovu filejas.
- Pasniedz pārkaisītas ar zaļumiem.
Lai gardas Lieldienas!
Komentāri
Pievienot komentāru