Kur vislabāk glabāt maizi
Cik cilvēku, tik viedokļu par to, kā ilgāk saglabāt maizi svaigu. Vieni vīpsnā par tiem, kas maizi tur ledusskapī, citi uzskata, ka tai vieta tikai un vienīgi polietilēna maisiņā. Varbūt taisnība ir gan vieniem, gan otriem?
Galvenais ļaundaris — pelējums
Visbiežāk laikus neapēsta maize sapelē. Uzreiz pēc izcepšanas maize ir gandrīz sterila, jo cepšanas laikā maizes mīkstums sasniedz aptuveni 98◦C, bet garozas temperatūra ir gandrīz divreiz augstāka — aptuveni 180◦C. Loģiski, ka šādos apstākļos pelējuma sēnes un sporas iet bojā. Sliktā ziņa ir tā, ka no pelējuma maizi pilnīgi pasargāt nav iespējams, jo maizītē esošās olbaltumvielas, ūdens, ogļhidrāti ir labvēlīga vide pelējuma attīstībai. Turklāt visbiežāk pelējums sāk attīstīties šķēlēs sagrieztā maizē. Tam «patīk» gan kārtīgs karstums (25 — 30◦C), gan augsts relatīvais gaisa mitrums (75 — 80%).
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv