Izauguši līdz savām ražošanas telpām

- 4.Jūlijs, 2019
Pilsētās un novados
Laikrakstā

LĀSMA KIĻUPE savu mājražošanu uzsāka 2015. gada rudenī. Viņa, dzīvojot pa māju ar mazāko meitu, pievērsās tā brīža modes lietai – pašdarinātām dāvanām Ziemassvētkos. Sāka gatavot vairāk un dāvināt arī citiem veselīgo našķi, kas garšo visai ģimenei – dažāda veida sukādes.

Darbība aizsākās ar cidonijām

«Mēs ar vīru dzīvojām pilsētā un 2007. gadā to māju samainījām pret īpašumu netālu no Brenguļiem. Māja bija sabrukusi, to atjaunojām, un fermai arī bija aiznests jumts,» atceras Lāsma. Šī gada janvārī ferma pārtapa par galvenajām Granberry ražošanas telpām. Ģimene mājas saveda kārtībā pašu spēkiem.

Sākot mājražošanu, cidonijas auga četrās pagarās vagās, kas veidotas tā, lai ar pļāvēju tās viegli būtu izpļaut, zāle gan paliek ap krūmiem. To nākas ravēt ar rokām, bet pagājušajā gadā pieņemts lēmums to nedarīt lielā karstuma un sausuma dēļ, neraugoties uz to, ka cidonija nav īpaši prasīga un tās saknes ir dziļi zemē līdz pat padsmit metriem. Šogad lēmums tiks pieņemts atkarībā no situācijas.

Cidonijas krūmos ir sākušas skaisti briest un sastādītas jau 8,2 ha platībā. Gadu gaitā arī pieņemts lēmums cidonijas līdzīgi kā zemenes stādīt plēvē. Lai arī stirnas mēdz plēvi mazliet sabradāt, tomēr apkopt krūmus ir daudz vieglāk. Cidonijas sukādēs un arī sīrupā tiek izmantotas visvairāk.

Jaunas garšās

«Modē nāca pašdarinātas dāvanas, un es sāku ķēpāties ar cidonijām. Taisīju draugiem Ziemassvētku dāvanas. Nākamajā gadā vajadzēja kaut ko citu likt klāt. Izmēģināju ķirbi, rabarberu, zemenes, arī upenes, bet tās ļoti ilgi jāžāvē, jo mums ir lielogu upenes, es tās žāvēju nedēļu, izmēģināju arī ķiršus... Ir jātaustās, jo uz Ziemassvētkiem viss tiek ātri izpirkts,» tā Lāsma. Produkcijai citas garšas nianses dod šokolāde, pieejamas ir cidonijas baltajā, melnajā un piena šokolādē, tāpat radies produkts ar intriģējošu nosaukumu «Viltīgais ķirsis», kas ir ar alkoholisku Ziemassvētku dzērienu piesūcināts un šokolādē izmērcēts ķirsis. Tapušas arī šokolādes, par kuru iepakojumu šobrīd tiek domāts. «Pērku šokolādes galetes jeb čipsus un kausēju. Katru cidonijas daiviņu pati mērcu iekšā,» stāsta Lāsma. Viņas galvenā rūpe ir par ražošanu un iepakošanu, savukārt ar finansēm un projektu rakstīšanu palīdz vecākais dēls Kristaps. Rezultātā tika iegūta vajadzīgā tehnika – traktors, arkls, frēze, dzesētava un pļaušanas iekārtas.

LĀSMA KIĻUPE ar ģimenes iemīļotajām ogām – cidonijām.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru