Ēdiens ar meža smaržu un garšu

- 27.Janvāris, 2017
Viesis
Laikrakstā

«Mūsu tēvs Dzintars ir aktīvs mednieks, tādēļ mūsmājās medību sezonā arvien smaržo mammas garšīgi gatavotie ēdieni no medījumiem. Tik gardas karbonādes, gulašs, šašliks un viltotās irbītes sanāk tikai no meža dzīvnieku gaļas, un tam noteikti piekritīs arī citu mednieku piederīgie, kā arī tie, kas kaut vai reizi mūžā ir kaut ko nobaudījuši no meža,» — tā iepazīstoties Bērzaines pagasta «Kļaviņās» saka žāvējumu un konservu darbnīcas «Mežāzis» viena no īpašniecēm, mājražotāja ZANE ALKSNE. Ģimenes uzņēmumā darāmā pietiek gan Zanei, gan māsai Maijai, gan arī tēvam Dzintaram — nelielās ražotnes komercdirektoram.

Mednieks medniekam draugs

Ierodoties Bērzainē, ar Dzintaru tikai sasveicinājāmies, saruna diemžēl nesanāca, jo viņu jau citviet gaidīja darījumi un sadarbības partneri, tādēļ nelielu ieskatu darbnīcas tapšanas vēsturē sniedza Zane:

«Kā zināms, medniekiem ir mednieku sarunas, tikšanās un arī pasākumi. Vienā no tādiem mūsu tēvu viņa labs medību draugs, Valmieras pārtikas ražotāju skolas toreizējais direktors iepazīstināja ar kādu mednieku, pārtikas tehnologu no Somijas. Tā kā jaunais paziņa specializējies tieši medījumu gaļas pārstrādē, tēvs pieteicās ciemos. Aizbrauca, lai savām acīm skatītu šo procesu. Lai arī Pori pilsētā medījumu gaļas pārstrāde ir lielražošana, tēvam mieru vairs nelika doma par meža gaļas pārstrādi nelielos apjomos. Sadarbība ar Somiju deva vairākus ieguvumus: ierosmi, pieredzi, receptes un arī iespēju iegādāties specifiskas iekārtas.»

Mājražošana — Bērzaines variantā

Kad konservu un žāvējumu darbnīcas «Mežāzis» viesmīlīgās saimnieces, māsas Zane un Maija ir apvilkušas savus meža krāsas priekšautus un ķeras pie gatavās produkcijas fasējumu noformēšanas realizācijai, vispirms vaicājam, vai abu starpā ir darbu dalīšana. Zane uz to atbild:

«Kā gan citādi! Ir jābūt noteiktai lietu kārtībai, lai darbnīcā viss noritētu raiti, atbildīgi un zināmā secībā, atbilstoši pārtikas ražošanas kritērijiem. Es vairāk esmu atbildīga par desu ražošanu, bet Maija par konserviem. Juridiski skaitāmies mājražotāji, taču savā — Bērzaines variantā, jo mūsu ražotnes prioritāte ir pakalpojumu sniegšana klientiem.

MĀSAS. Zane (no kreisās) un Maija ir priecīgas, ka ģimenes uzņēmumā viņām ir darbs, visvairāk medību sezonā. Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru