Čaklo rūķu darbnīcās

- 18.Decembris, 2017
Pilsētās un novados
Portālā

Piektdienas rītā Naukšēnu Cilvēkmuzejā skanēja dzīvespriecīgas bērnu balsis — uz Ziemassvētku rūķu darbnīcu audzinātāju Dailas Šadurskas un Anitas Pogas vadībā bija ieradusies Rūjienas speciālā bērnudārza Vārpiņa audzēkņu grupiņa Kamenītes, lai pašu rokām sagatavotu mīļas Ziemassvētku dāvanas mājiniekiem. Ko bērniem māca Ziemassvētku rūķi, vaicāju galvenajai rūķu mammai DIĀNAI GLUŠONOKAI.

«Pasākumu rīkojam jau trešo gadu, bērniem ļoti patīk, it sevišķi rūjieniešiem — pie mums brauc gan skolēni līdz 3. klasei, gan bērnudārza grupiņas. Pavisam šogad pieteikušās 12 grupas, šī jau ir trešā. Šajās nodarbībās gatavojam zefīrus, paši kastīti, kur tos likt iekšā, aplīmējam ar sniegpārsliņām, fotografējamies rūķa cepurē kartītei, kuru rūķi pēc 16. decembra vai nu paši aizvizinās, vai arī norādītajā adresē iemetīs pastkastītē. Vēl viņi taisa Ziemassvētku mantiņu, ko karināt eglītē, — arī mantiņa tiek ievietota kastītē.

Darbošanās ilgst no pusotras līdz divām stundām, vēl bērniem lasām priekšā pasaku, savukārt šīsdienas ciemiņi mūs iepriecināja ar dziesmu. Parasti esam četri rūķi — plānot palīdz kolēģe Una, piesaistām arī no skolas, piemēram, Ingu Gaili, tāpat palīgos nāk mana mamma un māsa — kurš nu kuru reizi tiek, jo nekad nav zināms, kad ko tieši vajadzēs. Šonedēļ līdz pat piektdienai katru dienu ierodas pa divām grupām. Bērni ir ļoti mīļi, es no viņiem uzlādējos, lai arī tas ir baigais darbs, jo strādājam pa vakariem, gatavojot zefīriem nepieciešamo ābolu biezeni — mammai visas saldētavas pilnas.

Ābolu biezeni pagatavo, sacepot cepeškrāsnī ābolus bez serdēm — vislabākie ir Antonovkas —, sablendējot un izlaižot caur sietiņu. Vienai porcijai nepieciešams 250 g atdzesēta biezeņa, ko blendē mikserī, kamēr tas kļūst līdzīgs uzputenim, tad pieliek olu baltumus un turpina miksēt. Pa to laiku uzvāra cukura sīrupu, kuram pievieno Agar pulveri, līdzīgu želatīnam, bet bioloģisku, uzkarsē līdz 110 grādiem; kad no karotītes tas stiepjas kā matiņš, sīrups skaitās gatavs. Karsto sīrupu pievieno samiksētai masai un turpina kult vēl vismaz pusstundu, kamēr masa tik stingra, ka nekrīt no karotes nost. Tad to liek konditorejas maisā un izspiež. Nav ieteicams veidot zefīrus pārāk lielus, jo tad tie var neizžūt. Jāžāvē 24 stundas istabas temperatūrā — tāda ir īsā zefīru recepte. Pārāk ilgi glabāt tos nav ieteicams, mēs bērniem rekomendējam zefīrus apēst piecu dienu laikā un neglabāt līdz Ziemassvētkiem, lai tie pārāk nesacietētu.»

Audzinātāja ANITA POGA: «Tas pirmkārt jau ir prieks bērniem, pirmssvētku laiks, kad visi grib saņemt dāvanas un dāvināt citiem. Man šeit ļoti patīk, rudenī bijām ekskursijā uz Cilvēkmuzeju, mums stāstīts arī par Naukšēnu muižu, tāpēc ar prieku pieņēmām piedāvājumu piedalīties rūķu darbnīcās — to jau var no malas labi redzēt, cik saviļņoti bērni darbojas, tāpēc noteikti brauksim uz šejieni arī nākamgad, bet jau ar citu grupiņu, jo Kamenītes septembrī dosies uz skolu.»

FOTOGRAFĒŠANĀS kartītei. Ārijas Romanovskas foto

Materiāls ir sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

Komentāri
Pievienot komentāru