Ar mazajām ceptuvēm — tuvāk pircējiem

- 30.Septembris, 2014
Laikrakstā

Jau ziņojām, ka nesen prestižajā konkursā «Sējējs 2014» nominācijā «Gada uzņēmums pārtikas ražošanā» par laureātu kļuva Tukuma novada a/s «Tukuma piens», bet atzīšanas balvas un Diplomus saņēma SIA «Valmiermuižas alus» un SIA «Liepkalni».  Piedāvājam sarunu ar SIA «Liepkalni» vadītāju, uzņēmēju DAGNI ČĀKURU.

PIE AUTOOSTAS. Maizes un konditorejas ražotnes Valmierā, Mazā Stacijas ielā 1, vadība ir uzticēta Laurim Vilnītim, kas ir  mazā uzņēmuma vadītājs un maiznieks vienā personā.Ārijas Romanovskas foto

Kur, kad  un kā tapa paši pirmie «Liepkalnu» maizes kukulīši?1993. gadā, atjaunojot zemnieku saimniecību, Naukšēnos kolhoza bišu produktu ražotnē, tur, kur tagad atrodas populārais viesu nams «Nāras», pamēģinājām maizes cepšanu no pašu tīrumos ievākto graudu miltiem. Pirmos kukulīšus pārdevām Eināra Vēvera mazajā kioskā turpat Naukšēnos. 1994. gadā pārcēlāmies uz «Lauktehnikas» bijušās ēdnīcas telpām Rūjienā, Rīgas ielā 63, kur maizes cepšanu attīstījām plašāk. Tieši tur radījām pirmās piecas darba vietas. Pašlaik SIA «Liepkalni» visās savās struktūrās pavisam nodarbina vairāk nekā 200 darbinieku. Vairāk nekā divdesmit gadu laikā esam radījuši lielākas vai mazākas maizes un  konditorejas ražotnes: Rūjienā, Valmierā, Klintaines pagasta «Liepsalās»,  Rīgā  un arī kaimiņu valstī Igaunijā, Pērnavā. Pašlaik ražojam 30  maizes, 40 cepumu, 9 kliņģeru un 40 konditorejas nosaukumus, kā arī 13 tortu produkcijas veidus, no maizes gatavojam grauzdiņus un rīvmaizi. Apjoms ir liels, jo vairāk, ja ņem vērā, ka galvenokārt tas ir smalks roku darbs ar augstu pievienoto vērtību.Kā pašlaik jūtaties savā, maiznieku konkurencē izcīnītajā tirgus nišā?Ar savu attieksmi un cieņu pret latviskām maizes darīšanas tradīcijām mēs sevi galvenokārt tirgū piesakām kā rudzu maizes ražotāju. Un mums tas izdodas, ne velti SIA «Liepkalni» pieprasītākais un ejošākais produkts ir «Rudzu sevišķā» maize, kurai popularitātes ziņā seko latviskā saldskābā maize ar graudiem un sēklām. Ražojam arī dažādu veidu kviešu miltu maizi, arvien lielāku uzsvaru liekam arī uz tā saucamajām veselības maizēm ar dažādiem graudiem, sēklām, klijām. Sortimentu cenšamies turēt pēc iespējas plašu, jo pircēju vēlmes ir ļoti dažādas. Ārstu biedrības atzinību ir ieguvusi mūsu ražotā pilngraudu rupjmaize, kuru pamatoti dēvē par veiksmīgu nišas produktu. Pircēju vēlmēs ieklausāmies. Ražošana ir pakārtota pieprasījumam. Valmieras maiznīcā darbs norit maiņās. Arī naktīs, tādēļ var teikt, ka ar nelieliem pārtraukumiem  faktiski strādājam cauru diennakti. Cienot pircējus, ar savām mazajām maizes un konditorejas ceptuvēm esam pagājuši viņiem tuvāk. Ar ražotnēm atrodamies tur, kur ir lielāka cilvēku plūsma. No saimnieciskā viedokļa šāda taktika varbūt ir pat nepareiza, jo vairākas mazākas ceptuves, to infrastruktūras uzturēšana, ražošanas un loģistikas nodrošināšana kopējās izmaksas sadārdzina. Ekonomiskāk būtu attīstīt vienu lielāku ražotni. Arī to, protams, darām, bet tajā pašā laikā uz vietas maizi un kārumus cepam arī pie Valmieras autoostas, Rūjienas centrā, Rīgā, Ziepniekkalna ielā, pie lielceļa A7, Pērnavā uz vienas no lielākajām, dzīvākajām ielām. Pircēji šo iespēju novērtē!


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru